Skriv til astra@astra.dk
Naturvidenskaben er overalt omkring os, og der er mange spændende og gådefulde områder inden for naturvidenskaben. Et af de spændende gådefulde områder er elektricitet – et område som især danske H.C. Ørsted lavede en banebrydende opdagelse inden for i 1820, da han viste, at en elektrisk strøm skaber et magnetfelt. Et gådefuldt spørgsmål inden for elektricitet er desuden, hvilke materialer der kan lede en elektrisk strøm og hvilke der ikke kan? Hvis et materiale kan lede en strøm, kalder vi det en elektrisk leder – ellers kalder vi det en elektrisk isolator.
I dette forløb skal eleverne gå på jagt med naturvidenskaben og undersøge nærmere hvilke materialer, der er en elektrisk leder, og hvilke der er en elektrisk isolator. De skal undersøge en række materialer for den elektrisk ledende egenskab, og derudfra prøve at gruppere materialerne efter fælles egenskaber.
Kernen i forløb er, at eleverne skal lave deres eget undersøgelsesapparat til at undersøge, om et materiale er elektrisk ledende. Her skal eleverne designe, kode og udvikle et apparat ved brug af micro:bit. Når apparatet er klart, skal de undersøge en række materialer. Som en del af dette forløb ligger et ark med forslag til materialer, eleverne kan undersøge med deres apparat. Dette ark er blot til inspiration, og eleverne kan passende lave deres helt eget ark med materialer, de ønsker at undersøge.
I forløbet foreslås en række aktiviteter, der lægger op til, at man kan arbejde med elektrisk ledende materialer. Forløbets tidsramme er afhængigt af, hvor mange af disse forløb og aktiviteter, du sætter i spil.
Dog skal du beregne 2-4 lektioner til gennemførelse af selve udfordringen, hvor eleverne skal konstruere deres eget undersøgelsesapparat med brug af micro:bit.
Forløbet tilbyder et ark med forslag til hvilke materialer, I kan undersøge om er elektrisk ledende. Dette kan bruges til at fremme ideflowet hos eleverne, når de skal finde på, hvad der skal undersøges. Der er således rig mulighed for at sætte sit eget præg på den del af forløbet.
Forløbet understøtter temaet ved Naturvidenskabsfestival 2022: Gådefulde verden.
Forløbet giver en god mulighed for sammen med eleverne at blive klogere på, hvordan man inddrage teknologi i undervisningen. Samt hvordan en teknologi som micro:bit kan bruges til at lave undersøgelser i natur/teknologi- såvel som fysik/kemi-faget
Desuden er forløbet lavet i tæt samarbejde med DR, som har lavet forløb til naturvidenskabsfestivalen 2022 – dette kan findes under Ultrabit i forskernes fodspor og indeholder forløb såsom I det dybe hav til 4.-6. klasse.
Forløbet er tænkt gennemført med 5E-modellen i baghovedet. Især anden fase af modellen med Undersøg/engage er i fokus i dette forløb.
Følgende stikord kan bruges til opbygning af forløbet i de 5 faser:
Konkurrencen Min Vildeste Ide er en del af Unge Forskere – Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. Min Vildeste Ide er konkurrencen, hvor innovation og naturfaglige kompetencer går hånd i hånd – og hvor konkurrenceelementet er et ekstra motiverende krydderi for eleverne i din naturfagsundervisning.
I Min Vildeste Ide skal eleverne finde innovative løsninger på en problemstilling, de selv vælger med afsæt i naturvidenskaben. Eleverne deltager i konkurrencen ved at illustrere deres ide eller opfindelse og indsende den til Unge Forskere. Når I har gennemført forløbet ‘Elektrisk leder’, er det oplagt at sende elevernes forskellige undersøgelsesapparater samt deres fund af elektriske ledende materialer ind til konkurrencen.
‘Elektrisk leder’ er et forløb, hvor eleverne udvikler et apparat til at undersøge hvilke materialer, der er elektrisk ledende med brug af teknologi i form af micro:bit. Eleverne bruger efterfølgende apparatet til at undersøge en række materialer og prøver således at besvare gåden: Hvilke materialer er elektrisk ledende.
Skriv til astra@astra.dk
Astra har sammen med DR og CFU skabt et univers af gratis undervisningsmateriale til grundskolen, som styrker dig som lærer i at sætte kodning på skoleskemaet. Indsatsen er støttet af Industriens Fond.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.