Skriv til astra@astra.dk
Undervisningsforløb om udledning af stoffer fra den enkelte og samfundet omhandler ofte udledning af fx CO2 og kvælstof. I sjældnere tilfælde sættes der fokus på den allestedsnærværende udledning af plast. Dette forløb omhandler udledning af plast med afsæt i en engineeringudfordring.
Udfordringen til eleverne lyder: “I skal udvikle en algoritme/sorteringsnøgle, så plast fundet på stranden (eller andet lokal geografisk område) kan sorteres og genanvendes.”
De sidste to krav kan gøres valgfrie og eventuelt kun stilles til de elever, der har brug for ekstra udfordringer.
Hvis det er første gang, eleverne arbejder med engineering-metoden, så præsenter dem for engineering med denne video.
Giv eleverne udfordringen og lad dem læse den.
Iscenesæt udfordringen ved at se videoen ‘En verden af plastik’.
Lad eleverne sætte deres egne ord på udfordringen ved at benytte metodekortet problemskitse.
Lad eleverne kortlægge den viden, der er nødvendig for at løse udfordringen. Brug metodekortet Videnskortlægning. Metodekortet skal printes i A3 og vidensfelter sættes på med post-it. Et godt alternativt er at udfylde metodekortet på “tavlen” i plenum. Vær opmærksom på, at den viden, der er nødvendig, afhænger af den vinkling, du har besluttet at give udfordring i forhold til fx havstrømme og sammenklumpning af plast i verdenshavene, som ikke er indbygget i forløbet.
Herefter sætter du eleverne i gang med at gennemføre de fire aktiviteter, som er listet i boksen ved siden af.
Eleverne producerer en video på maks. fem minutter, hvor de præsenterer deres algoritme. Herunder skal de:
Lad eleverne arbejde med aktiviteten Fra udfordring til problemstilling. Problemstillingerne kan være de problemstillinger, de vil arbejde med til den fællesfaglige prøve.
Efter forløbet udfylder eleven samtalearket. Du udfylder selv samme ark, men det er elevens ark, der danner udgangspunkt for samtalen. Bagefter noterer eleven vigtige pointer fra dine noter/dit ark. Eleven afleverer en kopi af arket til dig.
Forløbet er tilrettelagt som et engineeringforløb, hvor eleverne arbejder efter engineering procesmodellen. Læs mere om engineering og find flere forløb.
Forløbet er et struktureret forløb. Der er mange muligheder for at åbne forløbet mere op, afhængigt af elevernes erfaringer og ens egne erfaringer med engineering-forløb. For nogle elevgrupper vil udlevering af udfordringen være tilstrækkelig.
S | De naturfaglige undersøgelser eleverne gennemfører |
T | Forløbet har fokus på plastteknologi |
E | Indgår i elev-udfordringen |
M | Konstruktion af egne algoritmer |
FN’s verdensmål nr. 14: Livet i havet: “FN’s verdensmål kan indgå i forløbet. Særligt delmål 14.1: Inden 2025, skal alle former for havforurening forhindres og væsentligt reduceres, især forurening forårsaget af landbaserede aktiviteter, herunder havaffald og forurening med næringsstoffer.”
Prøv også…
Masseeksperimentet i 2019 kan inddrages. Her ligger blandt meget andet en dug, til bestemmelse af polymerer. Vær opmærksom på at dataindsamlingen er slut og derfor ikke kan inddrages. Til gengæld kan I læse den samlede resultatrapport, der kan give anledning til, at eleverne perspektiverer egne resultater til masseeksperimentets samlede resultater.
I dette forløb lærer eleverne at sætte fokus på at kunne bestemme plasttyper. Deres udfordring bliver at udarbejde en algoritme/sorteringsnøgle for plastsortering. Undervejs lærer de om påvirkning af økosystemer, materialetransport og strømforhold samt nedbrydning af plast i naturen.
Skriv til astra@astra.dk
Engineering i skolen er et samarbejde mellem Engineer the future, Naturvidenskabernes Hus, VIA University College og Astra. Finasieret af A.P. Møller Fonden, Industriens Fonde, Villum Fonden og Lundbeckfonden.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.