Eleverne gennemfører en engineering-udfordring, hvor de skal lave en skolemælkskarton, der kan “forvandles” til en to go kop. Gennem forløbet undersøger eleverne de materialer, drikkekartoner er produceret af. Samtidig får de en forståelse for, hvorfor vi primært sorterer mælkekartoner som plast i Danmark, og hvordan korrekt sortering hjælper til genanvendelse.
Forløbet er udviklet i forbindelse med Masseeksperimentet 2024 ,som har fokus på affaldssortering. Forløbet kan gennemføres af alle elever, men de mindste skal have demonstreret kogning af materialer og ikke udføre det selv.
Forløbet er struktureret således:
Eleverne kan arbejde videre med mad- og drikkekartoner og genanvendelsen af dem:
Kartondysten.dk – Skolekonkurrence for elever i børnehaveklasse til 6.klasse.
Genanvendnu.dk – Genanvendelsesprocessen for mad- og drikkekartoner
Gennemgå udfordringen med dine elever og lad dem bygge deres første bud på en kop. Hvis det er første gang, du arbejder med engineering-forløb, så er det vigtigt, at du ser de animerede lærervejledninger under de enkelte delprocesser der følger herunder.
Forud for forløbet er det en fordel, hvis du:
Lad eleverne se hvordan deres prototyper har klaret testen med vand og gå nysgerrigt til værks i forhold til hvordan de kan gøre det endnu bedre.
Se igen hvordan prototyperne har klaret sig. Hvis der er tid til det, kan I tage endnu en runde med at konstruere og forbedre prototyperne, inden du lader eleverne præsentere deres prototyper for hinanden.
Når forløbet er gennemført, skulle følgende gerne stå klart for eleverne:
I dette forløb lægges der op til formativ evaluering. I forløbsplanen præsenteres forslag til, hvad du som lærer med fordel kan lægge mærke til. Disse forslag har til formål at klæde dig på til løbende at give eleverne feedback på det, som er særligt relevant i den enkelte fase af forløbet. På den måde at hjælper du eleverne på vej i deres læreproces.
Udover at alle faser af forløbet således giver anledning til feedback, kan aktiviteterne ‘Opsamling’ og ‘samtalearket’ bruges med mere eksplicit evaluerende sigte. Her kan du danne dig indtryk af, hvordan eleverne er på vej.
Forløbet er et engineeringforløb, som hører til i kategorien problembaseret undervisning. Når undervisningen tager udgangspunkt i et problem, der relaterer sig til elevernes hverdag, virker det fremmende for motivation og læring. Det ved vi fra forskning. Læs mere og find flere forløb inden for problembaseret undervisning. Du kan også bruge forløbet som introduktion til engineeringmetoden – også kaldet ingeniørens arbejdsmetode. Engineeringmetoden kan du læse meget mere om her, ligesom du kan finde hele didaktikken bag her.
Dette forløb er stilladseret med en række metodekort, der hjælper til at strukturere arbejdet i de forskellige engineering-faser. Metodekortene findes ofte i to versioner: Niveau 1 og niveau 2. Brug niveaudelingen til at differentiere din undervisning i forhold til kompleksitet og graden af stilladsering. Niveau 1 er holdt mere simpelt og mere stilladseret end niveau 2.
Lav en mælkekarton, der kan formes som en to-go-kop og lær om hvad mælkekartoner egentlig er lavet af, og hvorfor de ofte skal sorteres som plast.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.