Gå til hovedindhold

Proteiner – verdens mindste maskiner!

Proteiner findes i alle levende organismer, og er de mest fascinerende molekyler i verden! De er hundrede tusinde gange mindre end, hvad vi kan se med det blotte øje, men alligevel er det dem, der får livet til at fungere.

Hos mennesker hjælper de fx med at sende signaler fra A til B, så vi kan se med vores øjne eller tænke med vores hjerne. De nedbryder den mad, vi spiser, og sender det rundt i kroppen, hvor der er brug for det. De forsvarer mod bakterier og vira, og de hjælper med at hele vores sår. De trækker vores muskler sammen, og lader dem strække sig ud igen. Listen af proteiners funktioner er lang, og forskere har gennem de sidste par årtier tilføjet endnu mere til den liste ved at bruge proteiner til nye formål lige fra midler i vaskepulver til at kurere sygdomme.

Jeg fortæller om proteinernes verden, og hvordan proteiner virker som små maskiner, om proteiners byggesten og hvordan deres struktur afgør deres funktion. Jeg kommer ind på fire forskellige typer af proteiner: signaleringsproteiner, transportproteiner, antistoffer og enzymer. Til sidst fortæller jeg om mit spændende forskningsfelt, som går ud på at designe nye proteiner til helt nye formål – såsom at kurere influenza, transportere medicin rundt i blodet, fjerne drivhusgasser fra atmosfæren og designe nye funktionelle materialer. 

Emner:
Proteiner, signaleringsprotein, transportprotein, antistoffer, enzymer, aminosyre, medicin, bioteknologi, protein design.

KAN IKKE BESTILLES PT.

Adresse
Indtast det forventede antal tilhørere/publikum