Gå til hovedindhold

Særlige initiativer

Årets Festivalarrangør 2017 - Naturvidenskabsfestival - Foto: Pelle Rink © Astra

Særlige initiativer i en kommune kan have stor diversitet og spænde fra lokale initiativer på den enkelte institution over initiativer, der koordineres kommunalt, til nationale events, festivaler eller kampagner. Særlige initiativer kan være med til at styrke samarbejde på tværs af fx uformelle og formelle aktører, på tværs af fagene og på tværs af uddannelsesinstitutioner.

De særlige initiativer kan være nationale events som Naturfagsmaraton, Unge Forskere, First Lego League eller en koordineret kommunal indsats omkring Naturvidenskabsfestivalen i uge 39, hvor alle de naturvidenskabelige ressourcer i kommunen bliver sat i spil.

Det kan være lokale initiativer på den enkelte institution, hvor der findes eksempler på daginstitutioner eller skoler med en naturfaglig profil. Flere kommuner prioriterer også særlige indsatser, eksempelvis bæredygtighed, engineering eller udvikling af naturvidenskabelige talenter.

Fælles for initiativerne er, at de bidrager til børn og unges naturfaglige uddannelse og dannelse samtidig med, at de skaber synlighed og fokus på naturfagene og bidrager til udviklingen af kommunens naturfaglige kultur.

Naturfagskoordinatorens rolle er at skabe overblik over de særlige initiativer og koordinere samarbejdet mellem relevante aktører. Således kan en kortlægning af aktører og kommunens særlige initiativer være et værdifuldt redskab for naturfagskoordinatoren. Det gælder blandt andet, når der skal skabes synlighed omkring naturfagene eller igangsættes nye naturfaglige indsatser.

Et eksempel er Norddjurs Kommune, hvor naturfagskoordinatoren i samarbejde med naturfagsnetværket hvert år samler virksomheder og andre relevante aktører på Kattegatcentret i forbindelse med Naturvidenskabsfestival i uge 39. Her deltager skoleelever i workshops med en række forskellige aktiviteter, hvor de blandt andet møder lokale virksomheder og bliver undervist af elever fra HTX.

Tjek dit særlige initiativ

Naturfagskoordinatornetværket har sammen med Astra udviklet refleksionsguiden "Tjek dit særlige initiativ". Her kan aktører på naturfagsområdet i en kommune drøfte det særlige ved et initiativ, og hvordan initiativet spiller sammen med kommunens eksisterende kultur, værdier, politikker mm. Derudover lægger "Tjek dit særlige initiativ" også op til en refleksion omkring naturfagskoordinatorens arbejde med initiativet.

PDF icon Hent refleksionsguiden "Tjek dit særlige initiativ"
 

Hvad siger anbefalingerne til den nationale naturvidenskabsstrategi?

 

3.3 a Alle grundskoler og ungdomsuddannelser tager stilling til, hvordan institutionens indsatser passer ind i og bidrager til implementering af den nationale strategi.

 

Cases om særlige initiativer