- 13. november 2024
- UCL Seebladsgade
Naturfagsakademiet(NAFA) inviterer til temadag om naturfaglig skoleudvikling
- Grundskole
Temaet for årets nationale netværksmøde for naturfagsvejledere er “Naturfagsvejlederens arbejde med kompetenceorienteret naturfagsundervisning” og har fokus på hvordan naturfagsvejledere og lignende ressourcepersoner i samarbejde med naturfagskollegaer, naturfagsteams og skoleledelser, kan udvikle naturfagene med den kompetenceorienterede naturfagsundervisning som genstandsfelt. Der vil være oplæg fra eksperter på området og gennem workshops vil der blive præsenteret praksiseksempler på hvordan naturfagsvejledere og lignende ressourcepersoner kan arbejde med den kompetenceorienterede naturfagsundervisning på skolen.
Arrangementet er kun for tilmeldte i det nationale naturfagsvejledernetværk. Hvis du ikke allerede er medlem, kan du tilmelde dig her.
Det er gratis at deltage, og Astra sørger for forplejningen.
Naturfagsvejledere, som er tilmeldt det nationale netværk, har modtaget en mail den 14. december, hvor det er muligt at tilmelde sig mødet. Tilmelding eller framelding er senest den 1. marts 2024.
Kl. 11.30 – 12.00
Flydende ankomst
Mulighed for en let frokost
Kl. 12.00 – 12.30
Velkomst ved Astra og Børne- og Undervisningsministeriet
Deltagerne bydes velkommen til mødet og dagen rammesættes ud fra formål, program og tema.
Kl. 12.30 – 13.00
Hvad er kompetenceorienteret naturfagsundervisning?
Jørgen Løye Christiansen, lektor ved læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon, vil fra et didaktisk- og forskningsmæssigt perspektiv sætte fokus på kompetencebegrebet i naturfagene og den kompetenceorienterede naturfagsundervisning. Herunder hvilke udfordringer og muligheder der opleves ift. arbejdet med kompetencerne i naturfagene anno 2024.
Kl. 13.00 – 13.30
Arbejdet med kompetenceorienteret naturfagsundervisning på egen skole
Ud fra foropgaven samt det didaktiske- og forskningsmæssige perspektiv i oplægget, videndeler naturfagsvejlederne om hvordan arbejdet med den kompetenceorienterede naturfagsundervisning ser ud på egen skole.
Kl. 13.30 – 13.40
Pause
Kl. 13.40 – 14.10
Hvilke faktorer er vigtige for udvikling af kompetenceorienteret naturfagsundervisning?
Birgitte Lund Nielsen, forskningsleder og Docent i Professionsdidaktik ved VIA University College og Maiken Rahbek Thyssen, adjunkt ved læreruddannelsen på UCL, vil give et organisatorisk perspektiv på den kompetenceorienterede naturfagsundervisning og udfolde 5 temaer, der er vigtige ift. udvikling af den naturfaglige praksis. Der tages udgangspunkt i erfaringer og forskning fra et kompetenceudviklingsforløb for en skole i Nordfyns Kommune, hvor gruppen af naturfagslærere blandt andet arbejdede med kompetenceorienteret naturfagsundervisning – først i projektet Stærkere Naturfaglige Læringsfællesskaber og siden gennem udeskole.
Kl. 14.10 – 14.40
Naturfagsvejlederens udfordringer med kompetenceorienteret naturfagsundervisning
Lis Buch Sørensen, naturfagsvejleder på Kirkebakkeskolen i Vejle Kommune, vil med udgangspunkt i afgangsprojektet for sin PD, “”Fordi vi vil det rigtig meget” – om inddragelse af de naturfaglige kompetencer i undervisningen”, svare på hvilke udfordringer, der kan opleves med den kompetenceorienterede naturfagsundervisning og hvordan man som naturfagsvejleder kan imødekomme disse.
Kl. 14.40 – 16.20
Naturfagsvejlederrollen og arbejdet med den kompetenceorienterede naturfagsundervisning
På mødet vil der være en række workshops med forskellige temaer, hvor naturfagsvejlederne præsenteres for praksiseksempler, inspiration og værktøjer, som kan understøtte arbejdet med at udvikle den kompetenceorienterede naturfagsundervisning på egen skole.
(Inden mødet vil mødets deltagere modtage en beskrivelse af workshops)
Kl. 16.20 – 16.50
Naturfagsvejledernes videre arbejde med kompetenceorienterede naturfagsundervisning
Ud fra eksempler og inspiration fra workshops videndeler og sparrer naturfagsvejlederne om, hvordan der kan arbejdes videre med at udvikle den kompetenceorienterede naturfagsundervisning på egen skole i samarbejde med naturfagskollegaer, naturfagsteams og skoleledelser.
Kl. 16.50 – 17.00
Evaluering og tak for i dag
Mødet evalueres og mødets deltagere kan fremsætte ønsker til fremtidigt indhold i netværket.
Naturfagsvejledere og ressourcepersoner inden for naturfagsområdet på grundskolerne
Nationalt
Gratis
Grundskole
Tilmeldingsfristen er den 1. marts 2024.
19. marts 2024
11.30
til
17.00
Mødecenter OdenseBuchwaldsgade 485000 Odense
Thomas Sandholm Hald
tsh@astra.dk