Nyheder - Ny Viden

Elever udforsker naturvidenskabens gåder til Naturvidenskabsfestival 2022

Med egne hænder og hoved kommer tusindvis af børn og unge over hele landet nu til at opleve, hvad det vil sige at forske og gøre opdagelser. Naturvidenskabsfestival 2022 lader eleverne gå i forskernes fodspor, søge efter ny viden, lave eksperimenter og beregninger og ikke mindst – bruge fantasien.

Kan man se et atom? Hvor meget energi er der i en kompostbunke? Hvilke grundstoffer er der i en smartphone? De naturvidenskabelige gåder står i kø, og der er uendeligt mange uudforskede spørgsmål at blive klogere på, når skoler landet over slipper det normale skoleskema og bruge en dag, flere dage eller en uge på at fejre naturvidenskaben og dens guldgrube af gåder.

Naturvidenskabsfestival afholdes i uge 39 på landets grundskoler og gymnasier, og i år er temaet ”Gådefulde Verden”. Årets tema giver eleverne muligheden for at dykke ned i kendte og ukendte afkroge af videnskaben, afprøve naturvidenskabelige arbejdsmetoder, få aha-oplevelser og opdage, at fejl er opdagelsernes bedste ven.

Måske dukker den nye Niels Bohr eller Inge Lehmann op blandt eleverne, som om nogle år vil gøre et videnskabeligt fund til gavn for vores og klodens tilstand.

 

Feststemning og faglig fordybelse

Programleder for Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard, siger, at naturvidenskaben er for alle og en vigtig del i at forstå verden omkring os:

”Deltagerne i Naturvidenskabsfestival vil over hele Danmark arbejde med det fælles mål at fejre naturvidenskaben som et værktøj til at udforske verdens gåder. Eleverne skal undersøge, eksperimentere – og lave fejl. Det vigtigste er, at de bevarer nysgerrigheden – at eleverne undrer sig og søger svar.”

Naturvidenskabsfestival skaber rum til faglig fordybelse for eleverne, og til didaktisk refleksion hos underviserne. Festivalen stiller gratis undervisningsmateriale til rådighed, og en del af dette materiale er oplæg til didaktisk refleksion i fagteamet. Formålet med festivalen er nemlig ikke blot at skabe gode rammer for læring i uge 39, men at der er rum til at tænke i nye baner, som smitter af på resten af året.

 

Kun fantasien begrænser

Mange lærere har forberedt Naturvidenskabsfestival gennem flere måneder, og kun fantasien har sat grænser for aktiviteterne. Festivalarrangørernes projekter tager alverdens former. Emnerne er for eksempel bæredygtig energi, universet, undervandsdroner, modelbåde, diversitet i fugleverdenen eller farvernes alkymi. Se alle aktiviteterne i festivaloversigten. 

Tanken med festivalen hvert år i uge 39 er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med naturvidenskab. Naturvidenskabsfestival afvikles for 24. gang og er i år helt særlig: 2022 er nemlig både FN’s Videnskabsår og nationalt Videnskabsår, og det er i år 100 år siden, at Niels Bohr modtog Nobelprisen.

Aktuelt

Andre nyheder

Østbirk Skole får national pris som Årets Festivalarrangør

Østbirk Skole er Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. De har netop modtaget prisen som årets festivalarrangør.

Guld til Unge Forskere-deltager ved EM i Science

Konrad Basse Fisker har vundet EM-guld med sit projekt om, hvordan man ved at ændre generne i spiselige alger, kan brødføde mennesker på missioner til Mars.

Elever laver scienceshow til Naturvidenskabsfestival

Elever udforsker naturvidenskabens gåder til Naturvidenskabsfestival 2022

Naturvidenskabsfestival 2022 lader eleverne gå i forskernes fodspor, søge efter ny viden, lave eksperimenter og beregninger og ikke mindst – bruge fantasien.

På Sønderskov-skolen står udskolingen for klimaundervisningen

Et initiativ med meget synlige og tydelige klimamål og en undervisningsform, hvor de ældste elever fører an og inddrager de yngre, giver succes for klimaundervisningen i Sønderborg. Og succes med at nedbringe skolens energiforbrug.

Mimi Nielsen er deltager i Unge Forskere Junior

Vinderen af Unge Forskere Junior vil have os til at spise juletræer

Det bedste projekt nogensinde, siger juryen om 15-årige Mimi Nielsens idé om at omdanne juletræer til et billigt og klimavenligt kostfibertilskud.