Undersøgelsesbaseret ubu-undervisning

Undersøgelsesbaseret undervisning handler grundlæggende om, at eleverne designer og udfører undersøgelser, der leder dem frem mod svar på konkret stillede spørgsmål.

Typiske aktiviteter er observation, at stille spørgsmål, undersøge hvad man allerede ved, designe og gennemføre eksperimenter, indsamle og analysere data, fortolke og formidle. Undervejs jonglerer naturfagslæreren med elevernes frihedsgrader, så eleverne udfordres i passende doser undervejs i forløbet.

Det er en pointe i undervisning for bæredygtig udvikling, at eleverne udvikler viden, færdigheder og holdninger i relation til bæredygtighed, så det deltagende og undersøgende element er i fokus. Her er elevernes deltagelse og medbestemmelse helt central.

Ofte anvendes 5E-modellen som en slags skabelon for undervisningen. Her styres eleverne gennem centrale processer i undersøgelsesarbejdet.

Se mere om 5E-modellen på Den naturlige skolesekken og på Astras temaside om undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning (UBNU). Begge sites byder på uddybninger, konkrete værktøjer og eksempler på anvendelse.

Emneord

  • Bæredygtighed
  • Undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content