Formativ evaluering – Når eleverne diskuterer grubletegninger

Brug grubletegninger til at få et indblik i, hvordan eleverne har forstået et bestemt emne. Denne ressource klæder dig på til at arbejde med grubletegninger som en metode til at evaluere dine elever formativt.

Når eleverne diskuterer grubletegninger i naturfag, er det en god anledning til at få indsigt i, hvordan de har forstået et fagligt emne. Det er både elevernes tanker om forklaringsmodeller og valg af fagsprog, du kan lytte efter, når eleverne diskuterer grubletegninger. Ved at vælge en grubletegning, der retter sig mod det specifikke emne, du har været gennem med eleverne, kan den bruges som metode til formativ evaluering.

Formativ evaluering handler om, at give eleverne løbende feedback på deres arbejde og læringsproces, så det er tydeligt for dem, hvad de kan gøre bedre. Det handler altså om at have fokus på selve læringsproces frem for resultatet. Gennem elevernes diskussion af tegningerne kan du få indblik i elevernes forestillinger om det konkrete fænomen/emne og elevens erhvervede fagsprog. Med udgangspunkt i grubletegningen kan du vælge de kriterier, du vil kigge efter tegn på, når eleverne diskuterer tegningen.

 

Eksempel: biodiversitet og fødekæder

Du kan bruge grubletegningen Solsort til at evaluere eleverne i forbindelse med et emne om biodiversitet og fødekæder. Find grubletegningen frem undervejs eller mod slutningen af forløbet, og lad eleverne diskutere tegningen i grupper, mens du går rundt mellem grupperne og lytter efter tegn. Du kan også anvende tegningen som udgangspunkt for en samtale i klassen og i denne samtale lytte efter tegn.

Forslag til kriterier, du kan lytte efter:

  • Forstår eleverne en fødekæde?
  • Kobler eleverne forskellige fødeemner med biodiversitet?
  • Deltager eleverne aktivt i samtalen?
  • Bruger eleverne relevant fagsprog?

Emneord

  • Dialog i naturfagsundervisning
  • Formativ evaluering
  • Hverdagsforestillinger

Hvad er en grubletegning?

Grubletegninger er illustrationer, der viser og stiller spørgsmålstegn til et naturvidenskabeligt fænomen – eksempelvis hvordan lyd opfører sig i en svømmehal eller hvad der skal til, for at kartoffelskræller og græs bliver til jord i komposten.

Når eleverne taler om tegningerne, bliver de tvunget til at sætte ord på deres ubevidste forståelser – såkaldte hverdagsforestillinger. Samtidig træner de kommunikation, når de skal argumentere for deres syn på det konkrete fænomen.

Læs mere om grubletegninger og find Astras 100 illustrationer her.

Skemaet er ikke tilgængeligt på telefonen i vertikal tilstand. Vend telefonen om, eller se det på din computer.

Helt ude i skoven

Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.

Der er sket et mord

Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.

Universet tur-retur

Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.

Tidsforbrug

Ca. 12 timer
Ca. 5 timer
Ca. 3 timer

Særlige krav

Behov for to voksne pga. overnatning (evt. klubpædagog + lærer)

Hovedaktiviteter

Kompetenceområder og mål

Naturerfaring
Naturvidenskab i anvendelse
Astronomi
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig Big Bang-konferencens interesseliste, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content