Brug grubletegninger til at få et indblik i, hvordan eleverne har forstået et bestemt emne. Denne ressource klæder dig på til at arbejde med grubletegninger som en metode til at evaluere dine elever formativt.
Når eleverne diskuterer grubletegninger i naturfag, er det en god anledning til at få indsigt i, hvordan de har forstået et fagligt emne. Det er både elevernes tanker om forklaringsmodeller og valg af fagsprog, du kan lytte efter, når eleverne diskuterer grubletegninger. Ved at vælge en grubletegning, der retter sig mod det specifikke emne, du har været gennem med eleverne, kan den bruges som metode til formativ evaluering.
Formativ evaluering handler om, at give eleverne løbende feedback på deres arbejde og læringsproces, så det er tydeligt for dem, hvad de kan gøre bedre. Det handler altså om at have fokus på selve læringsproces frem for resultatet. Gennem elevernes diskussion af tegningerne kan du få indblik i elevernes forestillinger om det konkrete fænomen/emne og elevens erhvervede fagsprog. Med udgangspunkt i grubletegningen kan du vælge de kriterier, du vil kigge efter tegn på, når eleverne diskuterer tegningen.
Eksempel: biodiversitet og fødekæder
Du kan bruge grubletegningen Solsort til at evaluere eleverne i forbindelse med et emne om biodiversitet og fødekæder. Find grubletegningen frem undervejs eller mod slutningen af forløbet, og lad eleverne diskutere tegningen i grupper, mens du går rundt mellem grupperne og lytter efter tegn. Du kan også anvende tegningen som udgangspunkt for en samtale i klassen og i denne samtale lytte efter tegn.
Forslag til kriterier, du kan lytte efter:
- Forstår eleverne en fødekæde?
- Kobler eleverne forskellige fødeemner med biodiversitet?
- Deltager eleverne aktivt i samtalen?
- Bruger eleverne relevant fagsprog?