Nyheder - Ny Viden

Danmarks mest talentfulde unge forskere samles til finale

168 unge i alderen 10-20 år sidder som på nåle ved det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København.

Tirsdag afgøres det ved et brag af en Unge Forskere finale, hvem af dem, der skal vinde den prestigefyldte pris som årets Unge Forsker.

Hede om ørerne og med sommerfugle i maven står Danmarks skarpeste spirende talenter klar til at møde juryen i finalen i landets største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Finalen afvikles ved den store science event, Science Expo, i Øksnehallen i København.

De unge finalister kommer fra grundskoler og gymnasier i hver en krog af landet. For hver af dem er eventyret startet med noget, de har undret sig over i hverdagen, eller blot deres helt egen kreative eller nytænkende idé.

I månedsvis har de knoklet for at udvikle og forfine deres arbejde, de har vundet ved semifinalerne og nu er de midt i den prestigefyldte landsfinale med deres i alt 90 naturvidenskabelige forskningsprojekter. Blandt projekterne skal der findes én samlet vinder i juniorrækken og én i hovedrækken, der hver modtager 25.000 kr. og skal på rejse for at deltage i internationale konkurrencer.

Alle får noget med sig

Der uddeles sponsorpræmier til cirka hver fjerde finalist. Men ingen går tomhændet fra finalen, forsikrer programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck:

”Alle får noget med sig hjem både fagligt og personligt. De unge motiveres til at tænke i nye, helt anderledes baner, de lærer at tage større ansvar, de får indblik i og møder forskerverdenen og dens arbejdsmetoder, og de får uundværlig, professionel sparring fra juryen, der består af forskere, erhvervsfolk og undervisere,” siger hun.

Både spændvidden og den faglige dybde i de unges forskning er imponerende stor. Blandt gymnasieelevernes projekter er: Tidligere diagnosticering af kræft i bugspytkirtlen, forudsigelse af dobbeltpendulets bevægelse, genetiske sammenhænge i psykiske sygdomme og bæredygtig akvakultur.

De yngre finalister fra landets grundskoler har blandt andet undret sig over og udforsket, om juletræer kan spises, om man kan lave papir af nedfaldne blade, om man kan udvikle miljøvenlig skivoks, eller om man kan finde en ugiftig erstatning for den fluorholdige teflon.

Svarene leverer de, når finalen afvikles ved Science Expo, som er arrangeret af det nationale naturfagscenter, Astra. Katrine Bruhn Holck understreger, hvor vigtigt det er at give de unge smag for forskning inden for teknologi og naturvidenskab:

”Vi har brug for deres gejst og nye ideer. De er fremtidens helte, fordi de arbejder med den naturvidenskab, vi skal bruge for at komme i mål med den grønne omstilling, klimaproblemer, fremtidens fødevareforsyning og en verdensomspændende epidemi”, siger Katrine Bruhn Holck.

Tre spor

Finalisternes projekter repræsenterer tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Finalisterne har kvalificeret sig efter fem semifinaler rundt i landet. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Science Expo er Danmarks største science event for nysgerrige børn og voksne. Den varer tre dage. Her kan man gå på opdagelse i de nyeste naturvidenskabelige landvindinger og se kemi- og fysikshows. I 2022 har 5.000 besøgende tilmeldt sig åbent hus-arrangementerne.

H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen er forperson for Unge Forskere.

Læs om finalisternes projekter på ungeforskere.dk

Aktuelt

Andre nyheder

Elev med blå kittel og reagensglas i hånden

Kemiske stoffer påvirker indeklimaet i danske klasselokaler

Resultaterne Masseeksperiment 2021 viser, at klasseluften er fyldt med kemiske stoffer. Læs om situationen og hvad du kan gøre.

Glad modtager af prisen som Årets festivalarrangør

Østbirk Skole får national pris som Årets Festivalarrangør

Østbirk Skole er Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. De har netop modtaget prisen som årets festivalarrangør.

Konrad Basse Fisker - vinder af Unge Forskere senior

Guld til Unge Forskere-deltager ved EM i Science

Konrad Basse Fisker har vundet EM-guld med sit projekt om, hvordan man ved at ændre generne i spiselige alger, kan brødføde mennesker på missioner til Mars.

Elever laver scienceshow til Naturvidenskabsfestival

Elever udforsker naturvidenskabens gåder til Naturvidenskabsfestival 2022

Naturvidenskabsfestival 2022 lader eleverne gå i forskernes fodspor, søge efter ny viden, lave eksperimenter og beregninger og ikke mindst – bruge fantasien.

På Sønderskov-skolen står udskolingen for klimaundervisningen

Et initiativ med meget synlige og tydelige klimamål og en undervisningsform, hvor de ældste elever fører an og inddrager de yngre, giver succes for klimaundervisningen i Sønderborg. Og succes med at nedbringe skolens energiforbrug.

Skip to content