Nyheder - Ny Viden

Danmarks mest talentfulde unge forskere samles til finale

168 unge i alderen 10-20 år sidder som på nåle ved det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København.

Tirsdag afgøres det ved et brag af en Unge Forskere finale, hvem af dem, der skal vinde den prestigefyldte pris som årets Unge Forsker.

Hede om ørerne og med sommerfugle i maven står Danmarks skarpeste spirende talenter klar til at møde juryen i finalen i landets største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Finalen afvikles ved den store science event, Science Expo, i Øksnehallen i København.

De unge finalister kommer fra grundskoler og gymnasier i hver en krog af landet. For hver af dem er eventyret startet med noget, de har undret sig over i hverdagen, eller blot deres helt egen kreative eller nytænkende idé.

I månedsvis har de knoklet for at udvikle og forfine deres arbejde, de har vundet ved semifinalerne og nu er de midt i den prestigefyldte landsfinale med deres i alt 90 naturvidenskabelige forskningsprojekter. Blandt projekterne skal der findes én samlet vinder i juniorrækken og én i hovedrækken, der hver modtager 25.000 kr. og skal på rejse for at deltage i internationale konkurrencer.

Alle får noget med sig

Der uddeles sponsorpræmier til cirka hver fjerde finalist. Men ingen går tomhændet fra finalen, forsikrer programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck:

”Alle får noget med sig hjem både fagligt og personligt. De unge motiveres til at tænke i nye, helt anderledes baner, de lærer at tage større ansvar, de får indblik i og møder forskerverdenen og dens arbejdsmetoder, og de får uundværlig, professionel sparring fra juryen, der består af forskere, erhvervsfolk og undervisere,” siger hun.

Både spændvidden og den faglige dybde i de unges forskning er imponerende stor. Blandt gymnasieelevernes projekter er: Tidligere diagnosticering af kræft i bugspytkirtlen, forudsigelse af dobbeltpendulets bevægelse, genetiske sammenhænge i psykiske sygdomme og bæredygtig akvakultur.

De yngre finalister fra landets grundskoler har blandt andet undret sig over og udforsket, om juletræer kan spises, om man kan lave papir af nedfaldne blade, om man kan udvikle miljøvenlig skivoks, eller om man kan finde en ugiftig erstatning for den fluorholdige teflon.

Svarene leverer de, når finalen afvikles ved Science Expo, som er arrangeret af det nationale naturfagscenter, Astra. Katrine Bruhn Holck understreger, hvor vigtigt det er at give de unge smag for forskning inden for teknologi og naturvidenskab:

”Vi har brug for deres gejst og nye ideer. De er fremtidens helte, fordi de arbejder med den naturvidenskab, vi skal bruge for at komme i mål med den grønne omstilling, klimaproblemer, fremtidens fødevareforsyning og en verdensomspændende epidemi”, siger Katrine Bruhn Holck.

Tre spor

Finalisternes projekter repræsenterer tre forskellige spor: Life science, physical science og technology. Finalisterne har kvalificeret sig efter fem semifinaler rundt i landet. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Science Expo er Danmarks største science event for nysgerrige børn og voksne. Den varer tre dage. Her kan man gå på opdagelse i de nyeste naturvidenskabelige landvindinger og se kemi- og fysikshows. I 2022 har 5.000 besøgende tilmeldt sig åbent hus-arrangementerne.

H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet, Anja C. Andersen er forperson for Unge Forskere.

Læs om finalisternes projekter på ungeforskere.dk

Aktuelt

Andre nyheder

På Sønderskov-skolen står udskolingen for klimaundervisningen

Et initiativ med meget synlige og tydelige klimamål og en undervisningsform, hvor de ældste elever fører an og inddrager de yngre, giver succes for klimaundervisningen i Sønderborg. Og succes med at nedbringe skolens energiforbrug.

Mimi Nielsen er deltager i Unge Forskere Junior

Vinderen af Unge Forskere Junior vil have os til at spise juletræer

Det bedste projekt nogensinde, siger juryen om 15-årige Mimi Nielsens idé om at omdanne juletræer til et billigt og klimavenligt kostfibertilskud.

Konrad deltager i Unge Forskere

Ung forsker vil skabe planteliv på Mars

Prisen som Årets Unge Forsker går til Konrad Basse Fisker, som vil brødføde de mennesker, som sendes på missioner til Mars ved at ændre på generne i spiselige alger, så de beskyttes mod planetens skadelige stråler. 

Unge Forskere finalister

Danmarks mest talentfulde unge forskere samles til finale

168 unge i alderen 10-20 år sidder som på nåle ved det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København. Her dyster de om titlen som Årets Unge Forsker.

Tegning af pige og science

Ny hjemmeside til hele naturfagsdanmark

Velkommen til det nye Astra.dk. Vi har fokus på at gøre det nemt for dig at finde alt det gode, vi har på hylderne.