Nyheder - Ny Viden

Gør talentpleje til en fælles opgave – bliv certificeret skole i science og talent

Bliv certificeret skole i science og talent med en uddannet talentvejleder og en talentstrategi. Det giver redskaberne til at arbejde strategisk med elever med høj begavelse og talent. 

Et hold nyudklækkede talentvejledere har netop afsluttet Astras talentvejlederuddannelse. En af dem er Lasse Stege Hansen fra Kildegård Privatskole.

Certificeringen giver skolen mulighed for at opdage alle de elever, der har brug for differentiering. Også dem der før gik under radaren, eller som man forventede ville klare sig fint.

Lasse Stege Hansen, talentvejleder fra Kildegård Privatskole

Som nyuddannet talentvejleder er Lasse Stege Hansens opgave at støtte både ledelsen og sine kollegaer i at iværksætte tiltag for de elever, der har behov for det: “Uddannelsen har givet mig mod på at starte forandringer og at kaste mig ud i nye ting på hele skolen vegne,” fortæller han.

Kildegård Privatskole har ikke alene fået en talentvejleder. Skolen er også i gang med at blive certificeret skole i science og talent med en godkendt talentstrategi og fastlagte talentaktiviteter. Talentstrategien har Lasse Stege Hansen udviklet som en del af sin uddannelse.

“Certificeringen giver skolen mulighed for at opdage alle de elever, der har brug for differentiering. Også dem der før gik under radaren, eller som man forventede ville klare sig fint,” siger Lasse Stege Hansen.

 

Screening skal følges op af fagligt funderet indsats

Med certificeringen i science og talent får Kildegård Privatskole rammerne til at arbejde med det nye screeningsværktøj for høj begavelse, som er udviklet af Børne- og Undervisningsministeriet. Fra begyndelsen af dette skoleår ligger det fast, at elever, der viser tegn på høj begavelse, skal tilbydes screening i første klasse.

Læs mere om screeningsredskabet hos BUVM

Det giver en særlig professionalisme, som er vigtig. Vi har allerede en kompetencecenterleder, der ved alt om ordblindhed. At have en uddannet talentvejleder giver os mulighed for at dække en anden del med de højtbegavede elever.

Anne Skytte, Afdelingsleder på Kildegård Privatskole 

Det er vigtigt, at screeningen ikke står alene, men at den følges op af handling. Det mener også Anne Skytte, som er afdelingsleder på Kildegård Privatskole. “Det er vigtigt at værne om talenterne. Vi får nu endnu bedre mulighed for at lave nogle tilbud til de talentfulde elever, som mangler udfordringer,” siger hun. 

Gennem certificeringen og talentvejlederuddannelsen får Kildegård Privatskole rammerne for at tilrettelægge tilbud, som er fagligt funderet i viden om talent og høj begavelse hos elever.

“Det giver en særlig professionalisme, som er vigtig. Vi har allerede en kompetencecenterleder, der ved alt om ordblindhed. At have en uddannet talentvejleder giver os mulighed for at dække en anden del med de højtbegavede elever,” forklarer hun. 

 

Skolen og kommunen skal vise vejen

Traditionelt set er elever med høj begavelse og talent gået under radaren. De risikerer at blive misforståede af deres lærere, fordi de keder sig, og det kan gå ud over deres faglige og sociale trivsel.

Læs indlæg: ‘Talentchef: Screening for høj begavelse kan styrke trivsel for alle’

Det er vigtigt, at den enkelte lærer ikke står alene med ansvaret, når der skal følges op på screeningen. Det har de nemlig sjældent forudsætningerne, siger Søren Peter Dalby Andersen, som driver Astras talentvejlederuddannelse og certificeringsordning. 

Læs debatindlæg hos Skolemonitor: Drop myten som de fagligt stærke elever

“Skolen og kommunen skal stille en vej til rådighed for de lærere, der opsporer elever med høj begavelse og talent, og det gør certificeringen. For at blive certificeret skole i science og talent skal man have mindst en uddannet talentvejleder og en godkendt talentstrategi. Det gør, at den enkelte lærer ved, hvem de skal kontakte, og hvad de skal gøre,” fortæller han.

Bliv certificeret skole i science og talent

En certificering i science og talent giver skolen

  • En samlet, fagligt funderet indsats for elever med høj begavelse og talent
  • Videndeling og netværk med andre skoler
  • Adgang til talentaktiviteter til elever i form af medlemsrabat på camps hos Science Talenter
  • Kurser og konferencer for skolens medarbejdere
  • En særlig profilering af skolen med fysisk og digitalt markedsføringsmateriale

 

Læs mere om certificering i science og talent

En certificering i science og talent kræver

  • En godkendt talentstrategi 
  • Mindst én uddannet talentvejleder 
  • Talentaktiviteter inden for naturfagene 
  • Årlig betaling på 6.000 kr.
 

Med Astras talentvejlederuddannelse får du

  • kompetencer til at identificere og udfordre talentfulde og højtbegavede elever 
  • en talentstrategi, som du udarbejder og præsenterer for din leder i regi af uddannelsen
  • kompetencer til at vejlede kolleger i arbejdet med talentfulde og højtbegavede elever

Talentvejlederuddannelsen gennemføres af Søren Peter Dalby Andersen fra Science Talenter i samarbejde med lektor Per Bak Christensen fra Københavns Professionshøjskole. Den består af to moduler, der løber over et skoleår, og giver samlet 20 ECTS-point.

Læs mere om talentvejlederuddannelsen.

Kom i gang med certificering - Kontakt Søren Peter

Projektleder Søren Peter Dalby Andersen

Søren Peter Dalby Andersen

Projektleder

Søren Peter har ansvar for Talentvejlderudd. for grundskolen, Science Talenters Grundskolenetværk og Kommunale Talentpakke. Han holder oplæg om talentkultur, varieret undervisning og didaktik.

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Cigaretskodder er den største forureningskilde viser elevers kortlægning

Resultaterne fra Masseeksperiment 2024: Cigaretskodder er fortsat den største kilde til plastforurening i naturen.
Mikkel_Bohm_direktor_i_Astra_Foto_Sanne_Vilst

Debat: Stop stigende faglig ulighed i skolernes naturfag

International undersøgelse viser stigende faglig ulighed i naturfagene i Danmark. Astras direktør, Mikkel Bohm, deler sine bud hvad vi skal gøre ved det.

Køb din billet til Big Bang-konferencen 2025

Astra er medarrangør af Danmarks største naturfagskonference, der samler mere end 1.800 deltagere til to dage fyldt med faglig inspiration, ny viden og netværksmuligheder.

Lær dine elever at nøgle – en vigtig naturvidenskabelig metode

Disciplinen at nøgle er en vigtig naturvidenskabelig metode. Vi har samlet syv undersøgelser med nøgler i forskellige sværhedsgrader.

Konkurrence: Byg en satellit i en sodavandsdåse

Elever fra STX og HTX kan lige nu melde sig til den danske CanSat-konkurrence.
Unge Forskere finalen - næste år byder vi velkommen i Aarhus

Unge Forskere holder finale i Aarhus

I 2025 foregår finalen i Astras Unge Forskere i Aarhus. Her dyster elever fra grundskolen og gymnasiet i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. 

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content