- Grundskole
Jordens levende organismer sættes i systemer, der er udarbejdet af forskere. I denne aktivitet skal I selv udarbejde et system, der kan organisere jeres sko.
I skal alle medbringe fire forskellige par sko – det kan være alt fra sutsko til militærstøvler. I får ikke at vide, hvad de skal bruges til – de skal blot være forskellige.
Læg alle skoene et sted, der er plads. Vend med hinanden hvilke overvejelser I gjorde, da I valgte skoene derhjemme. Handlede det om forskellige størrelser, farver, facon, formål…?
Pointen er, at sko er forskellige – selvom de alle er sko!
Inddel jer i grupper på tre-fire personer, og fordel skoene tilfældigt i grupperne, som på billedet.
I skal nu klassificere skoene efter et system I selv diskuterer jer frem til og designer.
Der er følgende krav til systemet:
Systemet kan fortsætte: farver, størrelser, materialer…. og I kan oprette så mange underkategorier, I gerne vil.
Når I har oprettet alle kategorierne, skal I navngive kategorierne. Tegn derefter jeres klassifikationssystem, med de enkelte trin og navne på kategorierne.
Bagefter skal I sortere alle jeres sko efter gruppens klassifikationssystem – giver jeres system mening, og kan I se hvad I har sorteret efter?
Prøv at lave mere end to kategorier – snak sammen om, hvilke forskelle, I kan udfolde. Hvis I synes det er svært, kan I lade jer inspirere af denne figur. Figuren er en gruppes bud, som de syntes passede til deres sko. Havde der været laksko med hæl eller sandaler til drenge, havde deres svar nok været anderledes. Der er ingen facitliste – pointen er at I diskuterer klassifikation og designer jeres eget system..
I har nu udarbejdet en rigtig klassifikation. Sådan har biologer og forskere gjort med alle dyr, planter, alger, svampe og bakterier, man har opdaget, indsamlet og identificeret gennem tiden. Det har taget mange år at udbygge systemet, og det bliver fortsat udviklet og til tider ændret, når nye organismer opdages.
Biologisk systematik (taksonomi) har til formål at give overblik og praktisk klassifikation, så man kan se slægtskaber mellem arter og dermed nemmere beskrive, forstå og kommunikere om arterne.
Når I har færdigudviklet jeres eget klassifikationssystem, kan I afprøve det på en anden gruppes skosamling. Grupperne bytter altså plads. Kan jeres system bruges på den nye skosamling? Giver testen anledning til at justere systemet? Skal det udvides?
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)