Eleverne skal holde varedeklarationerne, som de har taget billeder af, op mod de officielle kostråd, så de får anledning til at forholde sig til kostrådene. De arbejder i grupper, så de dels får lejlighed til at tale sammen og dermed få fagsproget “taget i brug”, og dels har en vis variation i de fødevarer, de sammenligner med kostrådene.
Målene med, at eleverne gennemfører aktiviteten ’Sammenlign med officielle kostråd’, kunne således lyde:
Varighed: Ca. 30 min.
Tidsrum | Hvad gør eleven? | Hvad gør læreren? |
Ca. 5 min. | Lytter til lærerens forklaring. | Viser eleverne ind til rette underside på altomkost.dk samt forklarer opgaven. |
Ca. 20 min. | Arbejder gruppevis med at sammenligne gruppens fødevarer med kostrådene. | Sidder klar til hjælp i mødet på klassens fjernundervisningsplatform. |
Ca. 5 min. | En fra hver gruppe bidrager med, hvad gruppens sammenligning viste. | Styrer en ultrakort tilbagemelding fra hver gruppe. |
Lærerens skriftlige instruktion fx på klassens læringsplatform kan udgøres af følgende, som kan klippes direkte over eller tilpasses den enkelte klasse:
Læs om de officielle kostråd på altomkost.dk Her er link direkte til teksten om de officielle kostråd (der er spritnye) på altomkost.dk. Dette er en hjemmeside, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri står bag. Hjemmesiden er Fødevarestyrelsens anbefalinger til landets borgere om kost. Det er altså en kilde, vi kan vurdere som pålidelig. |
Sammenlign jeres fødevarer med de officielle kostråd Gør sådan her:
Når hele klassen samles igen, skal I være klar til, at én fra gruppen fortæller resten af klassen, hvad resultatet af jeres sammenligning mellem jeres fødevarer og kostrådene er. |
Hvis der ønskes mere indhold eller ekstra udfordringer til elever, der hurtigt er færdige, kan et ekstra element lægges ind i klassens læringsplatform:
Denne video fra altomkost.dk tager fat i en række myter om kulhydrater og ser, hvad naturvidenskaben siger om dem.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.