Faglig tekst om nyrer, urin og blære – læseaktivitet og regneaktivitet, der fører eleverne ind i emnet.
Aktiviteten er en del af undervisningsforløbet ‘Lær din tarm, blære og nyrer at kende’.
Læs mere om nyrer, blærer og urinproduktion.
Kroppen udskiller affaldsstoffer. Affaldsstofferne samler sig tarmene og i blodet. Nyrerne sørger for at filtrere blodet og fjerne de affaldsstoffer, der er i det.
Hvert minut passerer der ca. 1,3 liter blod gennem nyrerne. Dette blod bliver filtreret, så de stoffer, vi ikke har brug for eller som er skadelige, bliver fjernet. Affaldsstofferne bliver opløst i vand. Det bliver til tis; eller som det også hedder: urin.
Tisset løber gennem nogle rør, som hedder urinledere. Det kommer ned til blæren, hvor det bliver, indtil man går på toilettet og tisser. Når blæren er fuld, sender nerver i væggen på blæren besked til hjernen om, at nu er det tid til at tømme blæren.
Når man er helt lille, tisser man, når man skal. Når man bliver ældre, lærer man at kontrollere blæren, så man kan holde sig; i hvert fald et stykke tid.
Når vi bliver født, tømmer vi vores blære op til flere gange pr. time. Med tiden kan vores blære rumme mere. Man siger, at den kan rumme 30 ml x vores alder i år. Dertil skal man lægge yderligere 30.
Gennem et helt liv kan vi nå at producere ca. 45.000 liter urin. Det er nok til at fylde en tankbil.
På en rumstation er toilettet en genbrugsmaskine. Astronauterne sætter sig oven på et filter med sug på. Væsken bliver samlet op og renset, så noget af den bliver genbrugt til drikkevand. For at spare på vandet, bliver urin altså renset til drikkevand, så faktisk drikker astronauterne deres egen urin.
Rumstationens genbrugssystemer kan genanvende 93 procent af det vand, der bliver brugt ombord, herunder astronauternes urin.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.