Eleverne lærer, hvordan de får “hul igennem” til en Micro:bit, og hvordan de programmerer en Micro:bit til at styre to forskellige typer af LED-lys. Microbit
A. Overfør et program til Micro:bit
B. Tilslut Neopixels – og få dem til at lyse med forskellige farver
C. Tilslut LED-strip, og få dem til at lyse i forskellige hvide nuancer
– og eventuelt D
D. Lær mere om programmering:
Elevarket guider eleverne gennem et par kode-eksempler, så de kan kontrollere de to typer af LED-strips.
Selve overførslen af koden til Micro:bit er ikke beskrevet på elevarket, da det ser lidt forskelligt ud, alt efter hvilken computer eleverne sidder med, og hvordan den er sat op – fx hvor downloadede filer gemmes.
Derfor skal du som lærer evt. gennemgå fælles, hvordan de overfører deres programkode til Micro:bit.
Vi anbefaler at eleverne arbejder i 2-mands-grupper, da opgaven bl.a. går ud på at lave kode på computer til Micro:bit, og det er svært at være flere om.
Aktiviteten har tre elementer, hvor eleverne først skal lære hvordan man tilslutter Micro:bit, og overfører kode til den.
Derefter skal eleverne tilslutte to typer af LED-strips til Micro:bit og lære at lave kode, så de styrer lyset fra LED-stripsene.
De to typer LED-strips er dels Neopixels, der kan lave forskellige farver og dels en LED-strip, der kan give hvidt lys med forskellige farvetemperaturer – se link til indkøb ovenfor.
Det er i første omgang ikke nødvendigt, at eleverne laver andet end pkt. A + B + C i aktivitetsvejledningen, men når de skal til at lave deres løsninger på engineering-udfordringen, kan det være, at de får brug for en eller flere af de programmerings-teknikker, som er nævnt under pkt. D (løkker, betingede sætninger, variabler, sammenligninger, funktioner). Hvis I gerne vil gøre mere ud af programmering som emne, er det altså en aktivitet I kan gå mere ind i og bruge ekstra tid på.
Programmering af Micro:bit foregår online på siden her.
Programmeringsmiljøet er blokbaseret, hvor koden udgøres af små kodeblokke.
Det er en stor fordel, hvis de LED-strips, eleverne skal arbejde med, har påloddede ledninger med krokodillenæb. Det kan ellers være temmelig svært at sætte krokodillenæbbene fast på LED-strips-tilslutningerne uden at de rører hinanden, og dermed kortslutter (kortslutning ved tilslutningen på LED-strip’en er ikke farlig for udstyret, men LED’erne vil lyse uforudsigeligt).
Vær i øvrigt opmærksom på, at LED-stripsene lyser kraftigst, hvis de får nok strøm. Derfor er det en fordel at bruge USB som strømkilde i stedet for batterier. Bruger I batterier skal I sørge for at de er fuldt opladede, ellers vil særligt den hvide LED-strip lyse temmelig svagt.
De for-programmerede “Neopixel-farver” (Red, Blue, Green osv.) er lavet til at programmere Neopixels med. Når man sætter den hvide LED-strip til, og programmerer den med Neopixel-farve-kommandoerne, så vil den vise nogle forskellige nuancer af hvid, som virker rimeligt tilfældig.
Med den LED-strip vi har testet (og som vi har linket til ovenfor) har vi målt, at den Neopixel-farve der hedder “Green” giver en farvetemperatur på omkring 6000K, mens alle andre Neopixel-farver giver værdier omkring de 3000K.
På denne LED-strip, er det altså kun Neopixel-programmeringens grønne farver, der vil medføre kolde dagslys-farver (blålige nuancer af hvid), mens andre programmerings-farver vil give varme aften-farver (rødlige nuancer af hvid).
Dette gælder dog kun når man måler på farverne med farvetemperatur-app’en. For det menneskelige øje ser nogle af LED-strip’ens farver meget forskellige ud, selvom de har omtrent samme målte farvetemperatur.
Hvis har I skaffet en anden LED-strip til at lave det hvide lys, kan det være, at den fungerer anderledes!
Der findes nu en ”Zip Halo”, som er nem at arbejde med. Her slipper man for loddearbejdet. Den har de almindelige LED’er men ikke amber-LED, som vi også foreslår bruges i LYS-opgaven. Eleverne kan dog komme ret langt alligevel.
Indkøb: Zip Halo ring
Video om Zip Halo ring
Produktion og teknologi
Eleverne lære at kode en Micro:bit til blandt andet at styre LED-lys
Undersøgelse
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)