Forside › Aktiviteter › Magnetfangeleg
Magnetfangeleg er en kædefangeleg, hvor deltagerne er magneter, der skal undgå at blive tiltrukket af fangermagneter.
1. Alle er magneter. Deres højre side er nordpol, og deres venstre side er sydpol.
2. Udvælg to fangere, der holder hinanden i hånden. Igen er deres højre side nordpol, og deres venstre side sydpol.
3. Fangerne skal nu tiltrække de andre magneter (dvs. fange de andre deltagere). Men det er kun muligt at tiltrække, hvis det er en nordpol, der rører en sydpol, eller omvendt.
4. Bliver deltagerne rørt på deres nordpol af en fangermagnets nordpol, så frastødes man, og deltageren kan frit fortsætte. Det samme gælder for sydpolerne.
5. Tiltrækkes man, bliver man en del af fangermagneten, der så bliver en større magnet, men som stadig kun har én nordpol og én sydpol. Når fangermagneten når op på fire, deles den i to mindre magneter, der hver har en nord- og sydpol.
6. Deltagerne skal forsøge at bevæge sig rundt uden at blive tiltrukket af en magnet.
Brug denne aktivitet til at illustrere forholdet mellem magnetiske nord- og sydpoler. En magnet vil altid have en nordpol og en sydpol, og den består af en masse bittesmå magneter. Brækkes en magnet, vil den derfor blive til to nye magneter, der hver har en nord- og sydpol.
Efter aktiviteten er der mulighed for at snakke om, hvordan aktiviteten afspejler indholdet i undervisningen. Aktiviteten kan også benyttes til at skabe en indledning til undervisningen.
Bevægelsesaktiviteter kan være med til at skabe øget trivsel og læring grundet variationen og muligheden for at arbejde med fagligt indhold.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Forside › Aktiviteter › Magnetfangeleg
Til undervisere og fagteams. Her finder du forløb og aktiviteter, du kan anvende direkte i din undervisning, didaktiske temaer du kan anvende som inspiration til planlægning af din undervisning, og endelig finder du aktuelle faglige temaer
Vi driver i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet fire nationale netværk for naturfaglige eller naturvidenskabelige ressourcepersoner: Læs mere om hvordan vi arbejder med netværk her
Her i vidensindgangen har vi samlet kvalitetsbaseret viden, der indgår i arbejdet med at styrke undervisningen i naturfagene og de naturvidenskabelige fagområder. Gå direkte til vidensressourcer eller projektoversigt.
Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.
Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.
Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.
Bedre tilgængelighed