- Grundskole
I forsøget måler eleverne fotosyntese ved at se på mængden af O2, en plante producerer, når den udsættes for gradvist mindre lys. Vi regulerer ikke lysintensiteten, men flytter i stedet planten længere og længere væk fra lyskilden.
Matematik indgår naturligt i øvelsen i behandling af data og diskussion af, hvilken repræsentation af data der er mest anvendelig. Se forklaringen ovenfor. Der er mulighed for at uddybe yderligere, hvis eleverne kender til parabler og dermed selv kan gennemskue forklaringen på den afsatte kurves form.
… udføre øvelsen med skyggeplanter og lysplanter og se den forskel, der er på den fotosyntese, de udfører i forskelligt lys. Denne øvelse kan desuden sættes i relation til den lokation, hvor eleverne vil bygge deres lodrette have. Hvilke planter (lysplanter eller skyggeplanter) vil være det oplagte valg til netop det område, hvor deres lodrette plantevæg skal være?
… sætte et omvendt mini-reagensglas over rodenden og opsamle og bestemme luftarten, der bobler ud.
Når planten udfører fotosyntese, producerer den O2. En del af O2 kan bruges til plantens respiration, mens overskuddet udskilles gennem bladenes spalteåbninger. Mange sump- og vandplanter transporterer den overskydende O2 gennem luftkanaler til rødderne, som sidder i den iltfattige bund. Det er denne O2, der bobler ud fra snitfladen i rodenden af vandplanten. O2-boblerne kan således bruges som mål for fotosyntesen – jo flere bobler, jo mere fotosyntese.
Sammenhængen mellem fotosyntese og lysintensitet ser nogenlunde ud som nedenstående. Eleverne vil ikke i dette forsøg opleve lysmætningspunktet.
Eleven kan indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelse i naturfag
Modellere resultaterne hensigtsmæssigt
Der er en sammenhæng mellem planters fotosyntese, og hvor kraftigt lys de får.
Det er lettere at se sammenhængen, når resultaterne afsættes i en kurve frem for i et skema.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)