Eleverne undersøger på egen krop, hvordan lys kan påvirke søvn og koncentration. Eleverne lærer også, hvordan hormoner regulerer søvn/koncentrationsevne under påvirkning af forskelligt lys.
Undersøge hvordan kroppen reagerer på UV-lys. Her kan man fx tale om hudens farve og udvikling af hudkræft, samt om D-vitamin, som dannes i menneskekroppen, når huden udsættes for UV-lys. Læs fx om Vitamin D her.
I kan også lave en undersøgelse over længere tid, hvor eleverne fører en slags dagbog, hvor de angiver hvor meget de har set på skærme efter kl. 18 (eller efter kl. 20), og hver morgen noterer hvor godt de har sovet.
Koncentrationstests kan laves når man går i gang, og igen efter en (eller flere) aftner, hvor klassen er delt i skærm/ikke-skærm som beskrevet ovenfor. Efter en periode med den slags dagbog, har I mere materiale til at kunne konkludere om skærm-brug osv. har indflydelse på elevernes søvn og koncentration.
Mennesket er evolutionært skabt til Solens lys. Farven på det lys vi bliver udsat for har stor betydning for hormonelle processer i kroppen:
Ved solnedgang skifter lyset ligeså langsomt over i en rødligere tone (pga. at lyset passerer gennem mere af Jordens atmosfære), og det sætter gang i en større produktion af hormonet Melatonin i vores krop. Melatonin gør os søvnige, og gør os altså klar til at sove. Det er rigtigt fint dér ved aftentide.
Modsat skifter morgenlyset fra solopgang langsomt over i en mere blålig tone, hvilket vores krop reagerer på ved at danne hormonet Serotonin, som er et opkvikkende stof – så er vi klar til dagen.
Undersøgelse
Perspektivering
Krop og sundhed
Eleverne lærer om kroppens funktioner. Særligt hvordan kroppen producerer forskellige hormonstoffer alt efter, hvad den udsættes for. Man kan eventuelt også komme ind på UV-strålings indvirkning på hud og krop samt dannelse af D-vitamin.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.