Undersøg via en fagtekst, hvordan økosystemerne påvirkes af plastforureningen.
Eleverne indleder med at beskrive deres overvejelser om fx:
Eleverne læser artiklen: “Havet fuld af mikroplast” fra Videnskab.dk
Eleverne undersøger artiklen for dens væsentligste pointer:
Eleverne diskuterer på klassen:
På hjemmesiden Hovedet i havet findes en række aktiviteter om plast, Prøv fx dissektionsopgaven: Filtrerende dyr
Store mængder af plast udledes til naturen og ender i havet. Der er usikkerhed om tallene, men anslås, at siden plastproduktionen begyndte i 1950´erne er der blevet produceret 9,2 milliarder tons plast. Af de 9,2 milliarder tons er 6,9 milliarder tons endt som affald. Ud af de 6,9 milliarder tons plast affald er kun 0,6 milliarder tons blevet genbrugt. Det formodes, at plast dræber millioner af marine dyr hvert år. Man har kendskab til at mindst 700 arter er negativt påvirket af plast.
Alle steder hvor forskere har ledt efter plast i havet, har de fundet plast. Historien om plastøer er en myte, der er områder, hvor plast koncentreres i havene på grund af strømforhold, men der er ikke tale om øer. Forskere har fundet ud af, at kun 1% af den plast man forventede ville flyde frit rundt i vandsøjlen rent faktisk flyder. De resterende 99% bliver hurtigt brudt ned til mikroplast, og er svær at konstatere.
Plast er omgivet af en masse usikkerhed fx anslås det at det tager 450 år at nedbryde en plastflaske helt, men da der kun har været plast på jorden i 50 år, så ved vi det ikke.
Eleverne skal I denne artikel opnå en forståelse for, hvordan plast kan ophobes i økosystemer. Hvilken skade plast kan forvolde, og den usikkerhed der er om alle disse forhold.
Nogle elever skal måske gøres opmærksom på, at vi også finder masser af opskyllet tang på stranden, men hvorfor er tang ikke et problem, når plast er det? En del elever har måske ikke kendskab til organiske let nedbrydelige forbindelser og uorganiske tungt nedbrydelige forbindelser.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)