Astralis er et kendt dansk E-sportshold. De vinder mange store turneringer, fx i spillet Counter-Strike. Men hvorfor er de så gode? Hvad er det, de kan? Test har vist, at medlemmerne på Astralis-holdet er usædvanligt hurtige på tasterne, en kombination af, at de har en rigtig god reaktionstid, og at de er meget hurtige til at bevæge sig.
I denne aktivitet skal eleverne kode en simpel reaktionstidsmåler, som de skal anvende, når de tester deres egen og kammeraternes reaktionstid på tasterne.
I skal i denne udfordring kode mikro:bit’en, så den kan måle en persons reaktionstid. Mikro:bit’en kodes, så den starter nedtælling, når du trykker på A. Efter en tilfældig tid lyser en tilfældig LED-diode, og du trykker på B. Mikro:bit’en viser derefter reaktionstiden i millisekunder. Den viser også et symbol, hvis du trykker, inden LED-dioden lyser.
For at vi kan måle hastigheden af en persons reaktion, har vi brug for at oprette variabler. De variabler, der er behov for, er: kører, start, slut og falsk_start. Sæt værdien af variablerne start og slut til 0, hvilket betyder intet tidsforbrug. Angiv derefter værdien af variabler falsk_start og kører til falsk for at sige, vi ikke er startet endnu.
Reaktionstidseksperimentet starter og slutter på fastlagte tidspunkter, baseret på en spillers reaktioner. Dvs.koden måler, hvornår eksperimentet kører, ligesom den viser, hvis der er en falsk start/tyvstart.
Tilføj disse variabler til din kode:
Tip: Højreklik på en blok, og vælg dupliker – herefter kan du flytte rundt på blokken, ændre variable mm.
Vi har brug for at registrere, når personen trykker på A-knappen med den ene hånd og på B-knappen med den anden.
Vi har brug for en nedtælling, der starter, når man trykker på knap A og efterfølgende rydder skærmen.
En boolsk variabel eller boolean er en variabel, som kun kan antage to værdier (sandt/falsk). Tilføj blokke, så din kode ser sådan ud:
Når man vil måle reaktionstiden, er det vigtigt, at der er et tilfældighedsprincip indbygget. Derfor tilføjer vi endnu en blok.
Ligesom det er vigtigt, at tiden er tilfældig, er det vigtigt, at det er tilfældigt, hvilken af lysdioderne der lyser.
Efter nedtællingen skal en tilfældig lysdiode lyse, hvorefter ‘køretiden’ startes.
Til dette er der brug for en ‘logikblok’.
Nu skal vi have kodet, så man kan afsløre snyd – dvs. hvis forsøgspersonen trykker på B, inden der har været lys i en LED-diode.
Prøv at forklare, hvad der sker i nedennævnte kode?
Nu er det tid til at afprøve kodningen. Virker den? Hvis ikke, er det i gang med fejlfinding.
Noter følgende:
Udvid testen med yderligere undersøgelser:
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)