Yoghurt laves ved at tilsætte nogle særlige bakterier – mælkesyrebakterier – til mælk. Det er nogle af de gode bakterier, vi gerne vil have i vores mad og i vores krop. I denne aktivitet får eleverne lov til at lave deres egen yoghurt.
Man kan købe starterkulturer til yoghurt, dvs. tørrede bakteriekulturer, som tilsættes den forberedte mælk, men man kan også fremstille yoghurt uden disse bare ved at bruge noget yoghurt naturel – det er lidt det samme, som når man bager med surdej: Man gemmer altid lidt af dejen til næste portion! Køber man starterkulturer, er det som regel den mælkesyrebakterie, der hedder Bifidobacterium bifidum, man modtager, men der findes andre bakterier, fx Lactobacillus bulgaricus (hvor mon den stammer fra?), som er fuldt ud lige så gode. I kan jo prøve begge.
Aktiviteten er udviklet til Masseeksperiment 2018 – Jagten på de gode bakterier.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.