Eleverne skal have en klar idé om, hvad det vil sige at argumentere naturfagligt, så de er klædt på til at argumentere naturfagligt for deres valg bag Ivans kost.
Målet med, at eleverne guides til naturfaglige begrundelser, kunne således lyde:
Varighed: Ca. 10 min.
Tidsrum | Hvad gør eleven? | Hvad gør læreren? |
Ca. 10 min. | Lytter til lærerens forklaring. | Kommer med eksempler på naturfaglige og ikke-naturfaglige argumenter. |
Lærerens skriftlige instruktion fx på klassens læringsplatform kan udgøres af følgende, som kan klippes direkte over eller tilpasses den enkelte klasse:
Hvad var det nu, vi skulle lære?
Vi genopfrisker lige, hvad det er meningen, at I skal have ud af arbejdet med at sammensætte Ivans kost. I skal hver især skal kunne:
Hvordan kan vi så forstå ‘argumentere naturfagligt’?
Men denne slags begrundelser er ikke naturfaglige. Der skal vi have andre argumenter, der bunder i naturfaglige forklaringer, i spil fx:
Det lille ord ‘fordi’ er altså kodeordet her. Og det, som kommer bagefter ‘fordi’ skal være naturfagligt og ikke bare noget, man synes, man føler, man har lyst til osv. |
Efter lærerens gennemgang ud fra ovenstående boks kan der eventuelt lægges en kort runde ind, hvor eleverne opfordres til i chatten på klassens fjernundervisningsplatform (Teams, Google Meet, Zoom el. lign.) at skrive hver én naturfaglig begrundelse. Den kan have med energi i fødevarer, energibehov m.m. at gøre – eller udvides til også at måtte omfatte andre naturfaglige emner.
Således tages i al hast “temperaturen” på, hvor let eller svært det er for eleverne at forstå det med de naturfaglige begrundelser.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.