I denne aktivitet producerer eleverne skørost samt smør, ligesom de får indblik i enzymernes rolle i osteproduktion.
Oste er formentlig det allerældste mejeriprodukt, man kender til. De første oste var ikke faste, som vi kender fra den lagrede “gule ost med huller”. De første oste var friske bløde skøroste.
Smør er også et produkt vi kender fra langt tilbage. I Middelalderen var det kun til de rigeste og ved særlige festlige lejligheder, at man serverede smør. Ex. kunne kongen sidde med et ´smørtårn´ved de kongelige middage, og det var kun han og dem han ville dele med, der fik lov at smage ‘smørtårnet’.
Her kan man købe osteløbe til ostefremstillingen:
Skørost er navnet på bløde oste. Nogle kalder dem frisk-oste. Det gælder fx oste som mozzarella og rygepost. Disse oste stivner ved hjælp af enzymer fra mælkesyrebakterier.
Sådan gør I:
Se afslutningen i dette link.
Når man producerer faste oste, benytter man enzymer. De virker som katalysatorer. Dvs. de får reaktioner til at gå hurtigere – uden selv at blive forbrugt. Brug kurven herunder til at forklare og konkretisere dette:
Overvej, hvad betyder for det nye produkt, når man ændrer behandlingen af mælken.
Det kan fx være hvis man har varmet mælken op, eller man har fortyndet den.
Udvælg mindst 5 fagord fra jeres tema ´Fremstilling af ost og smør´, som I kan forklare for de andre i klassen. Forklar hvorfor I mener, det er vigtige fagord for jeres tema.
Forbered jeres fremlæggelse med hele projektet ´Fremstilling af ost og smør´.
I disse links kan der dykkes ned i forklaringerne vedrørende principperne i ostefremstilling.
Se også her en historisk beskrivelse – bl.a. af, hvordan man i tidernes morgen fandt frem til at anvende enzymer, der findes i ’løben’ i kalvemaver.
Gå på jagt efter tidligere tiders mælkehåndtering
Links til inspiration
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.