I dette forløb tjener hjertedissektionen det formål at skulle engagere eleverne og bringe deres forforståelse i spil.
I det efterfølgende arbejde med at videreudvikle og nedskrive spørgsmålene skal der yderligere bruges:
Varighed: 90 min.
Organisering: Eleverne arbejder i grupper fx à fire.
Tidsrum | Hvad laver eleverne? | Hvad laver læreren? |
Ca. 10 min. | Lytter til lærerens introduktion | Instruerer |
Ca. 35 min. | Dissekerer hjerterne og stiller spørgsmål mundtligt | Stiller produktive spørgsmål |
Ca. 15 min. | Rydder og vasker op | |
Ca. 30 min. | Skriver spørgsmålene ned | Stiller produktive spørgsmål |
Lærerens indledende instruktion kan indeholde følgende:
Undervejs i elevernes arbejde med svinehjerterne kan0 læreren understøtte elevernes nysgerrighed og aktivere elevernes forforståelse ved at stille produktive spørgsmål. Produktive spørgsmål er beskrevet nærmere i det didaktiske værktøj ‘Stil produktive spørgsmål’.
Det kan fx være opmærksomhedsfokuserende spørgsmål, måle- og tælle- samt sammenligningsspørgsmål for at skærpe elevernes iagttagelse som:
|
Efter hjertedissektionen, når der er ryddet op, arbejder eleverne videre med at skrive alle de spørgsmål, de kan komme i tanke om, ned på blanke A3-ark.
Undervejs kan læreren understøtte eleverne i at undre sig og blive nysgerrige med produktive spørgsmål.
Det kunne fx være ræsonnerende spørgsmål, der kan bidrage til at få forklaring på observationer og iagttagelser som:
|
Til den lærer, der ikke har erfaring med at gennemføre dissektion af svinehjerter, lyder vores tips:
I dette forløb tjener hjertedissektionen det formål at skulle engagere eleverne og bringe deres forforståelse i spil.
Målene med, at eleverne gennemfører hjertedissektionen, kunne således lyde:
I mere traditionelt organiserede undervisningsforløb ligger hjertedissektionen ofte et sted i forløbet, hvor eleverne allerede har lært om hjertets opbygning, og dissektionen går gerne ud på at finde og genkende de forskellige ting i hjertet, eleverne har hørt om: Hjertekamre, forkamre, aorta, hjerteklapper osv.
Når hjertedissektionen indgår i dette 5E-organiserede forløb, bruges det til at få eleverne til at undres og stille spørgsmål: Hvad er mon dette…? Hvordan kan det være, at…? Ideelt set indser eleverne, at der er et behov for, at de lærer mere om hjertet for at kunne besvare de spørgsmål, der opstår under og efter dissektionen.
Mange forlagsproducerede undervisningsmaterialer til biologi indeholder en vejledning til elever og lærere i, hvordan en hjertedissektion kan foregå. Heri kan læreren læse sig til en baggrundsviden om de forskellige dele af hjertet, der kan observeres ved dissektionen.
Denne dissektion adskiller sig fra mange andre ved at fokusere på, at eleverne skal stille spørgsmål fremfor at identificere navngivne dele af hjertet. Derfor er det ikke nødvendigt med vejledning undervejs i dissektionen à la “find dette…” og “lokaliser hint…”, men snarere kan læreren hjælpe eleverne på vej med at undres ved hjælp af såkaldte produktive spørgsmål, som uddybet ovenfor.
Denne måde at gennemføre en hjertedissektion på har karakteristika fra både undersøgelsestypen observation og undersøgelsestypen prøv-dig-frem:
Kort fortalt defineres observation her som omhyggelige registreringer af det, der kan sanses, med det formål at finde ligheder, forskelle, mønstre m.m. Prøv-dig-frem defineres her som en måde at finde svar på spørgsmål eller løsninger på udfordringer og er en mere nysgerrig tilgang uden de krav om systematik, som både observation og andre undersøgelsestyper, vi fx kan kalde illustrationsforsøg eller eksperimenter, ellers er præget af. Læs evt. mere om forskellige typer af naturfaglige undersøgelser på testoteket.dk.
Hjertedissektionen her har karakteristika fra observation, eftersom det primære, som eleverne gør, er at bruge deres sanser: se og føle. Sådan som hjertedissektionen er foreslået her, foretager eleverne ikke omhyggelige registreringer af data. Tværtimod bruger de deres sansninger til at stille nysgerrige spørgsmål ud fra. Selve tilgangen til undersøgelsen er prøv-dig-frem: Eleverne ser, hvad der sker, når de skærer her, mærker der osv. De bruger imidlertid ikke prøv-dig-frem til at finde svar på spørgsmål – snarere omvendt; til at stille de spørgsmål, som de sidenhen vil finde svar på ved hjælp af research.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.
Du får:
Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!
(åbner bigbangkonferencen.dk)