Blæren har to funktioner: At være opbevaringssted for urinen og at sørge for en hurtig og fuldstændig tømning, når vi tisser. Når man tisser, er det både musklerne omkring blæren og musklerne omkring urinrøret, der skal arbejde sammen.
Filmen illustrerer ganske kort, hvad der sker, når man tisser.
Du kan vise filmen som ‘engagér’, før eleverne har viden om urinvejene og deres funktion. Følg eventuelt op på filmen ved at lade eleverne arbejde i grupper om at tegne en tegning af urinvejssystemet (nyrer, blære, urinvej og urinrør) og sætte forklaringer på tegningen.
Eleverne kan også bygge en model af urinvejssystemet. Hvis skolen har en torso med organer, kan eleverne bruge dele herfra.
I aktiviteten ‘Nyrerne og urin’ finder du flere ideer til elevarbejde om nyrerne og urinvejene samt en illustration af nyrerne og blæren og en kort faglig forklaring.
lade eleverne udregne, hvor meget urin deres blære kan indeholde, og derefter illustrere det ved at fylde en ballon med vand:
En blære hos en voksen kan indeholde 300-500 ml urin, før den skal tømmes.
Eleverne kan udregne, hvor meget urin en blære kan indeholde, efter følgende formel:
Blærevolumen = barnets alder x 30 + 30
Fx barn på 12 år: 12 x 30 + 30 = 390 ml urin i blæren
Lad derefter eleverne fylde så meget vand i en ballon, som deres egen blære kan indeholde.
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Forside › Aktiviteter › Her er, hvad der sker, når du tisser
Til undervisere og fagteams. Her finder du forløb og aktiviteter, du kan anvende direkte i din undervisning, didaktiske temaer du kan anvende som inspiration til planlægning af din undervisning, og endelig finder du aktuelle faglige temaer
Vi driver i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet fire nationale netværk for naturfaglige eller naturvidenskabelige ressourcepersoner: Læs mere om hvordan vi arbejder med netværk her
Her i vidensindgangen har vi samlet kvalitetsbaseret viden, der indgår i arbejdet med at styrke undervisningen i naturfagene og de naturvidenskabelige fagområder. Gå direkte til vidensressourcer eller projektoversigt.
Tag på sheltertur i skoven, hvor I laver mad over bål og studerer skovens liv efter solnedgang.
Træk i trenchcoaten og brug naturfaglige metoder til at opklare en mordgåde. Eleverne arbejder med DNA-koder, aftryk af fingre og fodtøj og lytter til lydfiler. Gennemfør aktiviteten en sen eftermiddag og aften, hvor I slutter med fælles madlavning og spisning.
Vend blikket op mod stjernerne en mørk vintermorgen – hvad kan du se i teleskopet? Eleverne observerer himmellegemer, lærer om planeterne og arbejder med afstande i solsystemet.
Bedre tilgængelighed