Nyheder - Ny Viden

Årets Unge Forsker Senior vil ændre måden, vi måler fedme på

Seniorvinderen i Unge Forskere er 17-årige Ridhima Pal fra Copenhagen International School. Hendes resultater viser, at BMI som målestok for fedme er unøjagtig og direkte skadelig.

Ridhima Pal har vundet Unge Forskere Senior for sin nyskabende forskning i BMI (Body Mass Index). Hun har arbejdet med et kæmpe datasæt og sat spørgsmålstegn ved, om metoden også er den rigtige i en global verden med forskellige køn og forskellige etniske grupper.

BMI’en skal kraftigt kritiseres, og dens anvendelse i livsforsikring og generelle helbredsundersøgelser skal forhindres på grund af dens unøjagtighed, der kan skade enkeltpersoner både fysisk og mentalt

Ridhima Pal.

 

Ridhima Pal går til dagligt i 2.g på Copenhagen International School, og tirsdag d. 23. april blev hun kåret som vinder af Danmarks største naturvidenskabelige konkurrence ved et brag af en finale.

”Da lande udvikler sig til etnisk og racemæssig mangfoldighed, kan en standardiseret sundhedsindikator ikke længere bruges til nøjagtigt at analysere patientens helbred”, lyder det fra Ridhima Pal, der til dagligt taler engelsk og derfor også fremlagde sit projekt for juryen på engelsk. 

 

Nyskabende analyse

Unge Forskeres jury var ovenud begejstret for projektet:

Grand jury har valgt dette projekt, da vinderen har lavet en nyskabende analyse langt ud over niveau. Vinderen har arbejdet med et kæmpe datasæt, og gennem dette arbejde problematiseret generaliseringen af BMI som sundhedsindikator på tværs af etnicitet, køn og alder. Projektet har international betydning i forhold til fremtidige undersøgelser af sygdomsrisiko og forståelse af sundhed.

Unge Forskeres jury

 

I alt 205 unge i alderen 10 – 20 år var i konkurrence ved det store finalebrag for Unge Forskere, som blev afviklet i Forum på Frederiksberg. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Som vinder af prisen som årets unge forsker i seniorrækken modtager Ridhima Pal i alt 25.000 kroner, og hun skal nu deltage i både EM for Unge Forskere i Polen og VM i USA. 

Læs om vinderen af Unge Forskere Junior.

 

En del af Astras talentindsats

De unge finalister kommer fra grundskoler og gymnasier i hele Danmark. Deltagerne har alle kvalificeret sig med deres forskningsprojekter ved fem regionale semifinaler i marts. For hver af dem er deres projekt startet med en god portion nysgerrighed eller bare deres helt egen gode idé. Oprindeligt var over 1.000 projekter tilmeldt.

Unge Forskere er en del af Astras talentindsats, hvor vi fejrer og støtter næste generation af videnskabsfolk og opmuntrer til innovation og kreativitet inden for STEM-felterne (Science, Technology, Engineering, and Mathematics). 

H.K.H. Prins Joachim er protektor for Unge Forskere. Professor ved Niels Bohr Instituttet

Del

Aktuelt

Andre nyheder

Elev med blå kittel og reagensglas i hånden

Skab plads til det undersøgende arbejde i gymnasiet

Sådan kan du tilrettelægge undersøgende arbejde i gymnasiet. Forløbsbaseret, modelbaseret eller lav din egen undersøgelse.
Spørgsmålstegn på ruden

Fysik i gymnasiet: Tag hverdagen med ind i faglokalet

Hvorfor dugger spejlet, og kan våde sokker køle colaen? Her får du tre aktiviteter til fysik i gymnasiet.
Verdens største ‘Student Science Project’ modtager millionstøtte

Verdens største ‘Student Science Project’ modtager millionstøtte

Vi er stolte af at kunne fortælle at vi har modtaget en bevilling på 6.738.851 kr. fra Nordea-fonden til udviklingen af Masseeksperimentet – verdens største ...
Astras direktør Mikkel Bohm

Astras direktør fylder 60 år

Mikkel Bohm har gennem hele sin karriere arbejdet for at styrke naturfag og naturvidenskab blandt børn og unge, og er et naturligt samlingspunkt for naturfagsdanmark.

Cigaretskodder er den største forureningskilde viser elevers kortlægning

Resultaterne fra Masseeksperiment 2024: Cigaretskodder er fortsat den største kilde til plastforurening i naturen.
Mikkel_Bohm_direktor_i_Astra_Foto_Sanne_Vilst

Debat: Stop stigende faglig ulighed i skolernes naturfag

International undersøgelse viser stigende faglig ulighed i naturfagene i Danmark. Astras direktør, Mikkel Bohm, deler sine bud hvad vi skal gøre ved det.

𝗠𝗮𝗻𝗴𝗹𝗲𝗿 𝗱𝘂 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘁𝗶𝗹 𝗴𝗼𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗳𝗮𝗴𝗹𝗶𝗴𝗲 𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀ø𝗴𝗲𝗹𝘀𝗲𝗿?

Astra er medarrangør af Big Bang-konferencen, der samler landets bedste formidlere, undervisere og forskere og giver dig to dages faglig forkælelse i naturvidenskabens tegn.

Du får:

Køb din billet til Danmarks største naturfagskonference!

(åbner bigbangkonferencen.dk)

Skip to content