Gå til hovedindhold

Unge forskere i skarp træning til EM

Unge Forsker i Holland - Unge Forsker junior 2017 © Astra

Årets samlede vindere af Unge Forskere Junior er netop kommet hjem fra Holland, hvor de præsenterede deres vinderprojekt på INESPO, den hollandske olympiade for projekter om miljøvidenskab.

Olivia Rygaard-Hjalsted og Ayumi Mayer fik i Holland lejlighed til at pudse deres præsentation af og varme op, inden de skal forsvare de danske farver ved EM for unge forskere, EUCYS, som i år afholdes i Tallinn, Estland, fra 22. - 27. september.

De to piger gik i 8. klasse på Bistrupskolen i Birkerød, da de vandt Unge Forskere-konkurrencen i foråret for deres interaktive målingssystem, der kan monitorere den menneskeskabte støjforurening i havene - en slags fartkontrol til skibstrafik. Støjen ved for hurtig sejlads er årsag til smerte, sygdomme, stress og dødsfald blandt hvaler. Elevernes målingssystem kan sikre, at støjniveauet aldrig overskrider en vis maksimumsgrænse.

Det er nu fjorten måneder siden, pigerne fik deres ide, som gennem både hårdt og spændende arbejde blev til et vinderprojekt.

Det er så vild en rejse, vi har været på gennem hele konkurrencen, og nu er dørene til den internationale videnskabelige verden virkelig åbne. Følelsen af anerkendelse af sit projekt er så mægtig en oplevelse

Olivia og Ayumi

fortæller pigerne efter hjemkomsten.

De to 14-årige piger har haft en fantastisk tur til Holland, hvor de har fået indsigt i de store udfordringer, der ligger bag arbejdet med at skabe en bæredygtig verden.

 

Miljøpolitik angribes forskelligt

Vores tur her i Holland har givet et helt nyt indblik i, hvordan videnskab og politik må hænge sammen for at fremme bæredygtighed. Vi har besøgt en række forskellige steder, der alle havde deres egne måder at angribe miljøvenlighed på. Og vi har haft mulighed for at se, hvordan de ideer, vi går rundt med, kan udvikles og anvendes i den virkelige verden - og rent faktisk gøre en aktuel forskel.

Olivia og Ayumi

 

Pigerne ser dog diversiteten mellem deltagerne i INESPO som den vigtigste indsigt på turen:

“Miljø og bæredygtighed er noget, der vedrører os alle, men de forskellige landes muligheder for at skabe forandring varierer stort. Hele ugen er gået med debatter og diskussioner iblandt os om, hvorvidt de indsatser, vi gør nu, er nok; hvordan vi kan få skabt ændring; og hvorfor vi ikke har en egentlig, fungerende strategi,” forklarer pigerne og uddyber:

“Man glemmer så nemt, at mange af de andre lande ikke har miljø og bæredygtighed som en del af pensum og tværfagligt arbejde. Alle har heller ikke lige adgang til uddannelse og naturvidenskab eller en regering, der har overskud til at tænke på bæredygtighed. Mange af vores kammerater havde lavet dybtgående, innovativ og banebrydende research - men modsat os var det noget, som mange af dem skulle kæmpe for at få adgang til. Vi er enormt heldige, at vi har haft familier, lærere og Astra, som alle har støttet vores projekt og skabt muligheden for, at vi er der, hvor vi er nu.”

“Vi har fået et indblik i, hvordan vi globalt kan arbejde med miljø. Der er intet sort og hvidt her, og meget af det, der hindrer os i fremskridt og samarbejde ift. miljø, handler om at der er mange komplekse interessekonflikter, misforståelser og miskommunikation,” siger pigerne og understreger, at miljø og bæredygtighed er noget der vedrører os alle, og at vi må være sammen om at løse de problemer, der truer vores fremtid - med naturvidenskab.

 

Læs artiklen om Olivia og Ayumis vinderprojekt her.