Gå til hovedindhold

Hjælp til bæredygtighed i undervisningen

Ny gratis e-bog om bæredygtighed i byggebranchen er den sidste i serien på fire til EUD. Bøgerne er brugervenlige for elever og lærere og vil desuden kunne anvendes i grundskolens ældste klasser.

De øvrige tre e-bøger handler om elforbrug, madspild og miljøvenlig produktion. De fire e-bøger har et gennemgående fokus på bæredygtighed.

Bøgerne er gennemtestet af lærere og elever på erhvervsskolen Mercantec i Viborg. De fire e-bøger er gratis, og de er udviklet i samarbejde mellem Astra og Mercantec.

“Alle elever på EUD skal i dag beskæftige sig med bæredygtighed - det fordrer reformen. E-bøgerne er en kæmpe håndsrækning til EUD-lærerne, som skal føre reformen ud i livet. Desuden vil dele af bøgerne passe godt ind i den fællesfaglige undervisning i 7. - 9. klasse.


Thora Bundgård Sørensen, konsulent ved Astra

“Oprindelig fik Mercantec ideen at lave en uddannelse til bæredygtigheds-tekniker. Men da ideen blev præsenteret for virksomhederne, sagde de, at der ikke er brug for én person, der har kompetencer inden for  bæredygtighed - det skal alle medarbejdere have. Derfor har vi taget fat på at lave undervisningsmaterialer, der integrerer bæredygtighed i forskellige fag på EUD,” fortæller projektleder Peer Daugbjerg, der har været med til at udvikle e-bøgerne i samarbejde med Mercantec og Astra.

“E-bøgerne er et fleksibelt undervisningsmateriale bestående af tekst, opgaver, video og en kort lærervejledning. Det er nemt at gå til, og læreren kan vælge det ud, som passer til elevgruppe og mål samt supplere med sin egen faglighed.”

Randi Langballe Hansen fra Holme Skole er naturfagsvejleder og underviser i fysik/kemi, biologi og matematik. Hun var blandt de grundskolelærere, der afprøvede de første to e-bøger ved Big Bang-konferencen sidste år.

“Vi skriger efter nye undervisningsmaterialer, der lever op til gældende lovgivning, både sikkerhedsmæssigt og i forhold til Forenklede Fælles Mål og den nye fællesfaglige prøve. I formiddags fik jeg helt styr på fællesfaglig prøve, og jeg synes umiddelbart, at det her materiale passer rigtig fint dertil, fordi det appellerer til fællesfaglighed med bæredygtighed som omdrejningspunkt,” siger hun.

Lærebøger om bæredygtighed 

Bæredygtighed er det gennemgående tema i en serie af e-bøger udviklet til udskoling og EUD. I alt er der fire bøger. Hent dem gratis her: