Gå til hovedindhold

I Kina spiser man sumpskildpadder og vinder medaljer

Unge Forskere ved CASTIC i Kina - Anna, Christian og Christina - foto: Sebastian Holdum

Tre Unge Forskere-finalister har netop forsvaret de danske farver ved Castic, Kinas pendant til Unge Forskere. Alle tre bragte medaljer med hjem, men ikke nye madvaner.

Christian Jonas Peifer fik en af de 10 uddelte sølvmedaljer for sit matematik/kemi-projekt, hvor han har lavet en formel for uendelig kemisk reaktion. Link til projektet:

“De kinesiske deltagere var så interesserede i os fremmede. De kom hele tiden hen til os og ville enten høre om vores projekter eller bare tage et selfie med os - de fleste var faktisk nok mere interesserede i sidstnævnte,” fortæller Christian.

“Det lod også til, at de i Kina var mere fokuseret på 'hårde' resultater af ens forsøg end på fx selvstændigt arbejde, som man lægger meget vægt på i Danmark.”

PDF iconSe Christians matematik/kemiprojekt

Sproglige udfordringer

Christina Friis og Anna Hvarregaard Christensen fik bronze. Christina for et projekt om chokolades egenskaber og Anna for et projekt om bindevævssygdommen lupus.

Christina fandt det sjovt og spændende - men også udfordrende - at opleve en helt anden kultur og måde at gøre tingene på.

“Konkurrence og juryrunderne var lidt nervepirrende, da vi jo skulle fremlægge for kinesiske dommere, hvilket til tider var lidt en udfordring. Og så var det spændende og sjovt at snakke med de andre internationale deltagere, som nok havde det på samme måde. Det var fedt at opleve så mange forskellige mennesker med forskellige nationaliteter, fortæller Christina.

Se Christinas projekt om chokolade.

Se Annas projekt om bindevævssygdommen lupus

Guld til gavn for menneskeheden

De tre unge danskere deltog i den internationale række blandt i alt ca 50 deltagere fra hele verden. Der blev kun uddelt tre guldmedaljer.

De tre guldmedaljer gik til tre piger fra hhv. Luxembourg, Brasilien og Tyrkiet. De havde alle banebrydende forskningsprojekter, der vil blive til stor gavn for sundheden: hurtig diagnosticering af lungekræft, en opfindelse der hindrer afstødning af donororganer, samt et projekt om sammenhængen mellem urinvejsinfektioner hos piger og bakterier på skolen.

Stjernedrys og sumpskildpadder

“Det har været en kæmpe oplevelse at være med og se de mange spændende projekter og det store spænd, der er mellem projekter fra by og land i Kina - lige fra rissorteringsmaskiner og varmebehandling af yakokseost til en maskine, der viser lysets egenskaber og en optimering af flagstang, så flaget altid udnytter vinden,” fortæller Lene Christensen fra Astra, som var holdleder på turen.

“Der var hele tre haller fyldt med deltagere i et utal af kategorier, og der var tusindvis af besøgende - endda Kinas vicepræsident kiggede forbi med et følge på omkring 100 mennesker! Hele konkurrencen blev afholdt i en stil og på et niveau, der minder om melodi grand prix. Det var nogle stolte - men også lidt beklemte - danske deltagere, der gik på scenen til musik, klapsalver og hujen, som om de var rockstjerner!”

“Det er alle pengene værd at sende unge mennesker til Kina - både fordi de unge mennesker prøver at formidle deres projekter i international sammenhæng, og fordi de oplever en hel anden kultur og et helt andet setup end hjemme i lille Danmark. Og så er det selvfølgelig en stor oplevelse at komme til et så eksotisk sted som Kina, selv om sumpskildpaddestuvning med klør, knogler og skjold ikke helt var en livret!”

Se Unge Forskeres lille stemningsfilm fra CASTIC