Gå til hovedindhold

Hvert 10. danske barn uddannes nu til at leve bæredygtigt

Unge elevrådsrepræsentanter til Grøn Generation-konference på Christiansborg. Foto: Suong Christensen ©Astra

Efter tre års arbejde lyder startskuddet nu for 10 danske kommuners nye strategier for at uddanne børn og unge i bæredygtig udvikling. Kommunerne vil motivere de 0-17-årige til at leve deres liv med omtanke gennem handling, viden og engagement. Kommunale forvaltninger, lokale virksomheder, lærere og pædagoger vil hjælpe de i alt 120.000 børn på vej.

At cykle i skole i stedet for at blive kørt. At aflevere en gammel computer på genbrugspladsen i stedet for at smide den i skraldespanden. At stå under den varme bruser i 5 minutter i stedet for 20.

"Det er vores opgave at sætte retning for, hvordan vi inddrager og samarbejder med kommunens børn og unge om at skabe rammerne for det gode liv på den lange bane."

 
Borgmester Carsten Rasmussen, Næstved Kommune

Der er mange måder at definere bæredygtighed på. 10 danske kommuner fra vest til øst har gennem tre år deltaget i det nationale udviklingsprojekt Grøn Generation. Nu står de klar med politisk vedtagne strategier for at uddanne børn og unge i alderen 0-17 år til at handle med omtanke og dermed gøre dem i stand til at skabe et bæredygtigt samfund.

”Ingen skal vokse op i den tro, at en kylling er noget, der kommer fra frysedisken i et supermarked,” siger Birthe Bitsch Mogensen, konsulent i Børn og Skoleforvaltningen i Randers Kommune.

De 10 kommuner er udover Randers: Fredericia, Kolding, Sønderborg, Næstved, Lejre, Hvidovre, Høje-Taastrup, Vallensbæk og Rudersdal.

Opfylder verdensmål

Med de nyslåede Grøn Generation-strategier viser kommunerne vejen til at løfte Danmarks forpligtelser i forhold til FN's 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i 2015. Kommunernes indsats har inspireret arbejdet med regeringens 'Handlingsplan for Danmarks opfølgning af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling', der snart offentliggøres.

I Rudersdal Kommune siger borgmester Jens Ive:
”Den bæredygtige skole er vores beskedne, men bestemt ikke uvæsentlige bidrag til arbejdet med FN's 17 verdensmål på en konkret og borgernær måde”.

Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen, siger:
”Det er vores opgave at sætte retning for, hvordan vi inddrager og samarbejder med kommunens børn og unge om at skabe rammerne for det gode liv på den lange bane - og vi skal sørge for, at de unges viden og gode ideer bliver bragt i spil”.

Uddannelse i livskundskab

Kommunerne har løst opgaven vidt forskelligt, men den fælles tankegang i strategierne er, at uanset hvor man vokser op, skal barnet gennem oplysning og uddannelse sættes i stand til at reflektere over og tage ansvar for sit eget forhold til medmennesker, natur og samfund - en slags uddannelse i livskundskab.

Strategierne er mundet ud i en perlerække af tilbud, forslag til aktiviteter, projekter og inspiration til pædagoger, lærere, konsulenter, og andre fagfolk, så de lettere kan motivere børnene til at tænke over deres forbrug og skabe en bæredygtig fremtid for kommende generationer.

I Randers for eksempel har målet været at synliggøre de mange aktiviteter, skoletjenester og besøgstjenester for børn og unge, som gør dem klogere på bæredygtighed. Alle aktiviteter, 18 inspirationsvideoer og materialer er samlet på en hjemmeside til brug for eksempelvis børneinstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser eller foreninger.

Den 2. marts satte delegationer fra hver af de 10 kommuner deres strategier til debat med repræsentanter fra folketing, regioner, centraladministration og interesseorganisationer ved en Grøn Generations konference på Christiansborg.

Fra mål til lokal praksis

Projekt Grøn Generation er gennemført i samarbejde med Astra - Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed med støtte fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN. 

"Strategierne giver værdifuld inspiration til kommunernes rolle i at omsætte nationale og internationale målsætninger til bedre lokal undervisningspraksis. Der bliver brug for kommunernes aktive medspil i denne rolle, når den kommende nationale naturvidenskabsstrategi skal omsættes til praksis.”

Direktør Mikkel Bohm, Astra

En bredt sammensat strategigruppe er med Astra i spidsen i gang med at udarbejde et forslag til en national strategi for naturfag og naturvidenskab. Denne strategi ligger klar i løbet af foråret.

Læs mere om projekt Grøn Generation

Læs mere om den nye nationale naturvidenskabsstrategi