Gå til hovedindhold

Europæiske STEM-folk til festival i København

Deltagerne i den europæiske STEM-koalitions årsmøde fik en på opleveren ved deres første årsmøde. Mødet blev skudt i gang med Naturvidenskabsfestival.

37 repræsentanter fra 13 forskellige lande, der der arbejder for at etablere offentligt/private STEM-strategier i alle EU’s medlemslande, blev torsdag guidet rundt af brainheads - lærerstuderende med kæmpe hjernehatte - på Professionshøjskolen Metropol, som summede af børn til Naturvidenskabsfestival.

Besøget var led i et møde for EU STEM Coalition, en ny europæisk organisation, som Astra var medstifter af i 2015. Koalitionens medlemmer er dels fra undervisningsministerier, universiteter og organisationer i de enkelte medlemslande, dels centrale EU-organisationer. STEM er den internationale betegnelse for fagene Science, Technology, Engineering og Mathematics.

Mødet den 29. september var koalitionens andet møde med Astra som vært. Og for at understrege hvad det hele drejer sig om, blev mødet holdt i forbindelse med Professionshøjskolen Metropols store årlige Naturvidenskabsfestival-event. Her kunne deltagerne opleve, hvordan 5.300 skoleelever fra hele hovedstadsområdet i ugens løb fik en helt ny oplevelse af naturfagene.

Det myldrede med elever i alle aldre, som drønede rundt mellem de mange aktiviteter ved festivalen, hvor temaet var hjerne og hjerte. Blandt andet havde de kreative lærerstuderende på Metropol bygget en kæmpe hjerne med tråde ud til boder, hvor eleverne kunne lære, hvad de forskellige dele af hjernen styrer. Andre steder kunne eleverne prøve at være blodlegemer, der bevæger sig rundt i kroppens kredsløb. Finde ud af, hvad motion betyder for både hjerne og hjerte. Eller overskride grænser ved at holde et dådyrøje eller spise en melorm.

De 37 deltagere i STEM-mødet var imponerede over festivalen og den danske måde at gøre naturfagene spændende på - den ukrainske deltager så meget, at hun vil gå i gang med at udvikle en ukrainsk version, når hun kommer hjem. Her kan hun trække på de danske erfaringer gennem de 18 år, Naturvidenskabsfestivalen har eksisteret i Danmark.

Hovedformålet med STEM-koalitionen er at skabe opmærksomhed i regeringer, industri og på uddannelsesområdet i EU om, hvor vigtig en rolle STEM-uddannelserne spiller i vores samfund. Blandt mødedeltagerne har Holland, Belgien, Ungarn, Estland og Ukraine og Danmark allerede et samarbejde mellem uddannelse, regering og industri om at fremme naturfagene - den såkaldte triple helix-model. Det arbejder de øvrige deltagere, heriblandt Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien og Norge også på at få.

Efter mødets livlige start gav deltagerne eksempler på deres landes STEM-projekter, og Mikkel Bohm fortalte om arbejdet med teknologipagten og den netop vedtagne nationale naturvidenskabsstrategi, som Astra skal stå i spidsen for.

“Alle europæiske lande har de samme udfordringer med at skabe interesse for STEM-fagene, og flere og flere har fået øjnene op for, at en samlet strategisk tilgang skaber både holdbarhed og kvalitet. Derfor er det en stor glæde at samle kolleger fra hele Europa til at udveksle erfaringer og hjælpe hinanden med at arbejde med STEM-strategier. Og når vi så endda kan vise Metropols flotte arrangement frem, så skaber det den helt rigtige stemning”, siger Astras direktør Mikkel Bohm.