Gå til hovedindhold

En krop med rytmesans: døgnrytme og stofskifte

Tik - du lægger hovedet på puden. Tak - en sms tikker ind. Tik - du svarer, kaster et hurtigt blik på Facebook. Tak - du lukker øjnene igen ...

Virker ovenstående scenarie bekendt, kan du med fordel overveje dette foredrag om døgnrytme og metabolisme. Vores indre biologiske ur spiller nemlig en større rolle, end man umiddelbart skulle tro: Ligesom viserne på et ur kører kroppens urværk i den samme ring dag efter dag. Om morgenen sender uret besked om, at vores blodtryk skal stige, kropstemperaturen øges og nye hormoner frigives, og om aftenen giver uret besked om det modsatte. Uret etablerer derved en rytme (døgnrytmen), og hvis denne rytme forstyrres, så øges risikoen for livsstilssygdomme, såsom type 2-diabetes. Der er altså en tæt sammenhæng mellem kroppens indre ur og stofskifte. 

Men hvad udgør tandhjulet i dette biologiske ur? Hvad driver urværket? Og hvordan fastholder vi en god døgnrytme og et sundt stofskifte? Det er bl.a. det, vi skal snakke om: klokkegener, lys og motion - og ikke mindst om timing af motion er vigtigt.

Adresse
Indtast det forventede antal tilhørere/publikum