Gå til hovedindhold

Hjernen på stoffer - hvad er afhængighed?

Hjernen består af et kæmpe netværk af hjerneceller - også kaldet neuroner. Der er hele tiden aktivitet af neuroner, der kommunikerer med hinanden, både når vi er vågne, og når vi sover. Mange af vejene i dette netværk er kortlagt, og vi ved derfor hvilke områder af celler, der kommunikerer i forskellige situationer og derved styrer, hvordan vi mennesker opfører os.

Belønningssystemet er én af disse veje i hjernen. Når neuronerne i belønningssystemet bliver aktiveret og kommunikerer med hinanden, føler man en tilfredsstillelse og bliver altså belønnet. Belønningssystemet bliver naturligt aktiveret, bl.a. når vi spiser et lækkert stykke kage, men det bliver også aktiveret af kokain. 

Hvorfor har vi overhovedet et belønningssystem, og hvad er forskellen på at aktivere det naturligt og med euforiserende stoffer? Kan man blive afhængig af kage? Og hvad sker der med neuronerne, når de bliver udsat for kokain flere gange? Disse og flere spørgsmål bliver besvaret, når vi kigger nærmere på, hvordan hjernen fungerer, og hvordan dette ligger til grund for, at vi kan blive afhængige af stoffer som f.eks. kokain.

Adresse
Indtast det forventede antal tilhørere/publikum